Pátek, 19. dubna 2024

Netradiční pochoutky z hmyzu mohli ochutnat studenti na brněnské univerzitě

Tento týden se pod vedením paní Marie Borkovcové konala na MZLU v Brně již tradiční ochutnávka jídel z hmyzu.
Netradiční pochoutky z hmyzu mohli ochutnat studenti na brněnské univerzitě

"Hmyz se v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku, a to i v České republice. Jen zatím nedokážeme odhadnout, jak blízká budoucnost to bude," řekla odborná asistentka zoologického ústavu Marie Borkovcová.

Hmyz je podle ní výborným zdrojem aminokyselin, příznivých tuků, minerálů a chitinu, který může sloužit jako náhrada vlákniny.

Vědci znají asi 1800 druhů jedlého hmyzu, většina z nich je poživatelná ve stádiu larvy nebo kukly. Člověk ve své prehistorii prý hmyz jedl zcela běžně. "Než se lidé stali lovci, byli sběrači," upozornila Borkovcová. Do dnešních dnů požívání hmyzu přetrvalo nejen u mnoha přírodních národů, ale také v Mexiku a v jihovýchodní Asii. Dokonce jedna česká kuchařka z roku 1920 nabízí recept na polévku z chroustů.

Cvrčci v karamelu a jiné lahůdky

Borkovcová sama hmyz s oblibou jí a připravuje ho i v domácnosti. "Jídlo, ve kterém je hmyz, jíme přinejmenším několikrát do měsíce," uvedla její dcera Martina Bednářová. Nejraději prý má cvrčky v karamelu.

Spektrum receptů z hmyzu je široké. Šéfkuchař brněnské restaurace Noemova archa Roman Hadrbolec zná například opečené šváby po provensálsku, pečený chléb s cvrčky nebo dezerty i jiná jídla připravovaná z moučných červů. K poživatelným druhům patří i sarančata, larvy včel i vosíků a mravenci, kteří jsou zdrojem železa.

Nesbírejte brouky ve volné přírodě

Hmyzu by se měli vyhnout lidé, kteří mají alergii na mořské plody. Nikdo by také neměl sbírat hmyz v přírodě. Mnoho druhů je chráněných, jiné jsou jedovaté, další mohou obsahovat pesticidy. Jedinci určení k jídlu se pěstují v uzavřených, hygienicky bezpečných chovech. Lidé také nemají očekávat chutě, které již znají. "Hmyz nechutná jako kuře prostě proto, že to není kuře," upozornila Borkovcová.

Průkopníkem nauky o hmyzu jako lidské potravě na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě byl entomolog Dalibor Povolný. První veřejnou přednášku, jejíž součástí byla hmyzí ochutnávka, uspořádal v roce 2002. Od té doby jeho pokračovatelé provádějí rozbory některých běžných druhů hmyzu. První výsledky v podobě procentního vyjádření podílu aminokyselin, mastných kyselin a těžkých kovů již vědci publikovali.

"Na dalších rozborech se pracuje a naším cílem je založit konzumaci hmyzu na solidních vědeckých základech a na odborné úrovni srovnatelné s běžně chovanými hospodářskými zvířaty," uvedla Borkovcová.

 


Videozáznam z ochutnávky

 

Další zprávy z této akce přinesly i následující portály:

 

Jedinečnou příležitost ochutnat hmyz budete mít ve dnech 21.-22.5.2008 na stánku č. D050 Poradenském centru Ekologických veletrhů Brno, kde pro Vás náš šéfkuchař pan Petr Ocknecht přichystá hmyzí speciality. Úpravy budou studené, tepelné, ale i na sladko a se zeleninou. Více informací na www.ekologove.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů