Čtvrtek, 28. března 2024

Zelenající Amerika

Zelenající Amerika
O důsledcích klimatických změn píše Ekonom pravidelně, například v č. 13/2008.

Osmnáct států USA se spojilo k boji proti globálnímu oteplování. Na setkání na půdě Yale University podepsali jejich guvernéři dohodu, která zakotvuje základní ekologické závazky, hlavně snižování emisí skleníkových plynů. V amerických médiích dostala tato zpráva velký prostor hlavně kvůli osobě kalifornského guvernéra Schwarzeneggera. Ten se ve své funkci zjevně rozhodl likvidovat oxid uhličitý se stejnou vervou, s jakou kdysi drtil na filmovém plátně padouchy. I bez kalifornského Ekologizátora by však šlo o dobrou příležitost, jak ilustrovat propast, zející mezi přístupem americké administrativy ke globálnímu oteplování a světovým veřejným míněním.
Slavnostní podpis dohody v polovině dubna totiž časově korespondoval s pařížskou konferencí o klimatických změnách, kde prezident Bush sliboval jen malé snížení amerických emisí skleníkových plynů, navíc ve vzdáleném horizontu roku 2025. To podle kritiků odpovídá zájmům energetické lobby, nikoli potřebám životního prostředí.
Revolta amerických států proti pasivitě federální vlády je z české perspektivy vzdálenou politickou šarvátkou. Ale jde o další kamínek do mozaiky: Spojené státy nepochybně svůj přístup ke globálnímu oteplování změní. Slibují to i všichni tři kandidáti, kteří jsou ještě ve hře o tamní prezidentský úřad.
Z pohledu byznysu to znamená, že ekologie obecně a skleníkové plyny zvlášť se stanou ještě větší prioritou. Odpůrci teorie globálního oteplování nepochybně budou dál varovat před unáhlenými opatřeními proti nepotvrzené hrozbě. Ekologický bič však bude nad našimi hlavami práskat čím dál silněji. Ale víc bude i cukru v podobě různých pobídek a investic. Když už jsme v USA: za posledních sedm let vydala tamní vláda na boj proti oteplování 1,5 miliardy dolarů.
Ať se to někomu líbí nebo ne, boj proti oteplování bude ovlivňovat byznys čím dál víc. Politici zkrátka zjistili, že právě tudy vede cesta k hlasům voličů. Řečeno s Járou Cimrmanem: Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.

AUTOR: Tomáš Rutrle
generální ředitel Fujitsu-Siemens Computers ČR
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů