Pátek, 19. dubna 2024

Latinskou Ameriku projeli na použitý kuchyňský olej

Latinskou Ameriku projeli na použitý kuchyňský olej
Na cestu po Latinské Americe se vydal jeden mexicko-francouzský pár autem, ovšem na netradiční pohon. Jako palivo používá kuchyňský olej upravený na biodiesel. Celá ekologická výprava začala v neděli a měla by trvat devět měsíců. Dvojice by při ní měla urazit 30 000 kilometrů z Mexika až do argentinské Patagonie, napsala agentura AFP.

"Naše benzinky jsou restaurace," vysvětlil s úsměvem 34letý Juan Miguel Gutiérrez krátce před odjezdem. Jeho bílá dodávka, polepená reklamními samolepkami sponzorů, ale i fotografiemi přátel, kteří na celou akci rovněž přispěli z vlastní kapsy, je upravená jako karavan, v němž nechybí ani bojler na 60 litrů vody.

"Použitý kuchyňský olej se může měnit v biodiesel jednoduchým chemickým procesem. Olej se zahřeje na 50 stupňů Celsia, smísí se s metanolem a louhem sodným, což podnítí reakci a výsledkem je biodiesel a glycerin," vysvětlila postup přeměny obvykle vylévané tekutiny na pohonnou hmotu 35letá Agnes Mératová z Francie, která v Mexiku žije už přes deset let.

"Kontaktujeme restaurace, které nám budou svůj použitý olej schovávat; zatím jsme se setkali jen s dobrou odezvou," připojil se její partner.

Celý projekt se zrodil během takzvané tortillové krize loni v lednu, kdy prudce vzrostly ceny kukuřice. To způsobilo paniku mezi těmi nejchudšími obyvateli Mexika zejména proto, že z kukuřice se začalo vyrábět biopalivo, hlavně ve Spojených státech.

Agnes také připomněla, že olej použitý ve fritovacích hrncích je jednou z tisíců alternativ k benzinu, je vždycky třeba najít tu, která se přizpůsobí svému životnímu prostředí.

Pár hodlá urazit denně asi 120 kilometrů a cestu chce ukončit začátkem příštího roku. Po celou cestu však chtějí mimo jiné zviditelňovat místní ekologické projekty či pořádat konference na univerzitách. Hlavním cílem je dokázat, že s malými investicemi lze získat palivo, které méně stojí a méně znečišťuje.

Použitý olej recyklují například už studenti technologického institutu v severomexickém městě Monterrey - olej z univerzitní restaurace zpracovávají na palivo pro autobus, který jezdí v areálu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů