Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vědci z České geologické služby stáli u zrodu jedné z nezajímavějších turistických oblastí střední Ameriky. V Nikaragui při běžném geologickém mapování objevili před několika lety na Kokosové řece dosud neznámý impozantní kaňon. Ukázalo se, že jde o světový unikát, řeka kaňon vyhloubila v sopečných horninách. Informoval o tom zpravodajský kanál ČT24.

Další dvě přírodní rezervace byly nově vyhlášeny Radou Ústeckého kraje na Šluknovsku. Konkrétně se jedná o přírodní rezervaci Velký rybník a o přírodní rezervaci Světlík a předmětem ochrany je jejich vodní plocha s navazujícími litorálními porosty rákosu a vlhké, zrašelinělé a podmáčené louky s výskytem vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Velký rybník je navíc zařazen do Evropsky významných lokalit a je významnou migrační cestou tažných ptáků. V těsné blízkosti rybníku Světlík se zase nachází turisticky lákavý cíl, větrný mlýn.

Tuny odpadu nechali v rekreační oblasti Hadinka mezi Vítkovem-Klokočovem a Budišovem nad Budišovkou-Novými Oldřůvkami na Opavsku účastníci pětidenní technoparty.
Zahraniční účastníci setkání technařů v Hadince na Vítkovsku pytle poctivě plnili, tuzemští na nepořádek kašlali

Podle nejnovějších statistik je v Pardubickém kraji ročně vyvezeno na skládky přibližně dvaadvacet tisíc tun papíru, plastů či skla.
Zhruba stejné množství papíru, plastů a skla je naopak občany vytříděno do barevných kontejnerů a stává se znovu využitelnou surovinou.

Elektrárna Tisová (ETI) skupiny ČEZ chystá zkušební spalování paliva z recyklovaného odpadu. Pokud budou všechny provozní testy úspěšné, bude Tisová využívat takzvané tuhé alternativní palivo trvale. ETI už od roku 2004 využívá kromě uhlí i biomasu, hlavně dřevní štěpku. Loni jí spálila 42 tisíc tun a letos by chtěla spotřebovat minimálně stejný objem. Investuje 100 milionů korun do technologie umožňující spálit až 125 tisíc tun štěpky ročně. ETI funguje od roku 1961 a je jednou z nejstarších elektráren v Česku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů