Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní katastrofy v Barmě a Chile se mohou stát významným spouštěčem hladomoru na mnoha místech světa

Přírodní katastrofy v Barmě a Chile se mohou stát významným spouštěčem hladomoru na mnoha místech světa
Ruské ministerstvo zemědělství a potravinářské výroby varovala prezidenta Medvěděva s tím, že mnohé světové regiony stojí v současné době před aktuální hrozbou hladomoru a to díky následkům katastrofického cyklonu, který před několika dny zasáhl Barmu a zničil rozsáhlá rýžová pole v oblasti regionu Myanmar a následkům katastrofální sopečné erupce, která v oblasti Chile poničila rozsáhlé lokality známé pěstováním ovoce a zeleniny. Myanmar je v podstatě sedmý největší producent rýže na světě a tato oblast dodnes počítá mrtvé jejichž počty se stále zvyšují. V současné době se dokonce hovoří o 80 000 a nekteré prameny uvádí až 100 000 obětí tohoto živlu. Barma tak čelí aktuální hrozbě neschopnsti uživit své vlastní obyvatelstvo a v tomto případě se o vývozu této plodiny minimálně v blízké budoucnosti z tohoto regionu nedá ani pomyslet. Rýže je přitom základní potravinářskou surovinou pro více jak polovinu populace světa.

       Díky katastrofě v oblasti Myanmaru uvažuje o zákazu vývozu této suroviny i Malajsie a Bangladéš. Jde o velmi lidnaté krajiny, kde v návaznosti na přírodní pohromu začínají také řešit základní otázku jak uživit vlastní obyvatelstvo.

       Pojďme se ale podívat na druhou stranu světa? Chile patří mezi největší producenty a vývozce ovoce a zeleniny na jižní polokouly našeho světa. I tato oblast před nedávnem utrpěla podobnou katastrofickou ránu, která dramatickým způsobem omezuje pěsování uvedených plodin. Jak uvedly světové tiskové agentury vše má nasvědomí dlouho spíci sopka Chaiten, která se probudilak životu a to velmi dramatickým způsobem. Tisíce a tisíce lidí čelilo kolapsu na poměrně velké rozloze tohoto jihoamerického regionu.

      Bohužel ani tímto výčet zpráv tohoto typu nekončí. K prakticky globální krizi potravinářské výroby se přidává i Keňa. Tento africký stát hlásí, že téměř 20% rýžovišť byla zničená různými nemocemi. Soubežně s tím OSN ohlásila výskyt vysoce agresivní pšeničné plísně, která je schopná zničit i rozsáhlá pšeničná pole. Tato plíseň se z afrického kontinentu postupně rozšířila do oblasti Středního Východu a dokonce i do USA kde jen v oblastech Mississippi zničila tuto plodinu na 900 000 akrech půdy.

       Austrálie která patří ke státům s největším vývozem pšenice varuje, že díky historickému a mnoho sezón trvajícímu suchu se výrazným způsobem zhrošili podmínky pro pěstování této plodiny a bude trvat několik let než se podaří tento propad zrevitalizovat. O této skutečnosti již několikrát nezávislý internetový magazín Matrix-2001.cz své čtenáře informoval.

       Šéf agentury pro potravinovou distribuci uvnitř OSN pan Jacques Diouf důrazně upozornil na fakt, že u mnoho národů světa hrozí potenciální nebezpečí vypuknutí občanské války a to právě v důsledku nedostatku jídla a hladu.

       Snad jen součástí celého kontextu jmenovaných událostí jsou zprávy ze Spojených Států, které hlásí doposud neobjasněný náhlý úbytek včelstev včely medonosné a to více jak o 36% ke kterému došlo v loňském roce. I o této skutečnosti své čtenáře Matrix-2001.cz informoval. Shodou okolností před nedávnem běžela v TV médiích reportáž o podobné situaci, která zasáhla včelaře v naší republice (a s největší pravděpodobností nepůjde pouze o náš region).

        Vzhledem k k hrozícímu reálnému nebezpečí, že nebudou opilovány květy důležitých užitkových plodin včetně ovocných stromů bylo přikročeno k masivnímu nákupu čmeláků ze soudní Slovenské republiky. Osobně jsem hluboce přesvědčen, že by odpovědné instituce měly intenzivně hledat příčiny této nenormální situace co včelstev týče tak, aby se co nejrychleji zabránilo možná ještě dramatičtějším dopadům.

       Toto všechno jsou velmi aktuální varovné indicie, které jsou velmi často přehlížené tam kde zatím dramatické dopady celosvětové potravinové krize nejsou patrné. Každý alespoň trochu zodpovědný člověk by si měl uvedomit, že stávající situace se může velmi rychle změnit.

       Vše je propojeno se vším, takže aktuální krize, která byť na druhé straně světa, se minimálně (zatím ještě) nepřímým způsobem dotýká každého z nás i když jsme tisíce a tisíce kilometrů daleko.

Hlavní zdroj: www.whatdoesitmean.com

Další zdroje: internationaltradecommodities.suite101.com

www.ag-network-chile.net and Vegetables.htm

http://www.freep.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080507/NEWS07/805070320/1009/NEWS07

www.msnbc.msn.com

www.livescience.com

Autor:


Jaroslav Chvátal

http://www.matrix-2001.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů