Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chilská sopka stále aktivní, ekologové chtějí zachránit zvířata

Chilská sopka stále aktivní, ekologové chtějí zachránit zvířata

Puerto Montt (Chile) - Sopka Chaitén na jihu Chile, která se po několika staletích začátkem května znovu probudila k životu, nepřestává vyvrhovat do ovzduší mraky popela a dalšího sopečného materiálu. Geologové navíc neustále zaznamenávají seismickou aktivitu uvnitř vulkánu v hloubce pěti až sedmi kilometrů.

Sloup sopečného materiálu dosahuje několikakilometrové výšky a v případě jeho zhroucení by se hmota, jejíž teplota je kolem 400 stupňů Celsia, řítila do okolí rychlostí 300 kilometrů v hodině.

Evakuováno bylo asi 9000 obyvatel, přičemž provinční metropole Chaitén zůstala zcela vylidněná. Ochránci zvířat však žádají, aby jim byl do oblasti umožněn přístup, aby mohli zachránit asi 800 domácích zvířat, hlavně psy a kočky, kteří tam zůstali po evakuaci obyvatel. V případě, že povolení nedostanou, jsou připraveni obrátit se na soud.

Státní úřad pro naléhavé situace sice ochranářům nabídl povolení pro vstup na čtyři až pět hodin, ale podle Koalice pro etické zacházení s městskou faunou je to směšné.

"Nejde o lidi, s nimiž je možno mluvit, nýbrž o zvířata, která je zapotřebí odchytit, která mohou kousat a škrábat. Potřebujeme aspoň 48 hodin, abychom dosáhli pozitivního výsledku," argumentovala mluvčí koalice Alejandra Casinová. Dodala, že mnozí obyvatelé jim svěřili klíče od svých domovů právě kvůli záchraně jejich mazlíků.

Před stanovením bezpečnostního pásma do vzdálenosti 50 kilometrů od sopky se o domácí zvířata starali až do středy veterináři, jež tam převezla armáda.

Jedinou výjimku pro vstup do Chaiténu dostala komise, která ve městě strávila přibližně hodinu a jejímž úkolem bylo vyzvednout dokumenty o vlastnictví pozemků v celé provincii Palena.

Mnohem lépe jsou na tom stáda ovcí a skotu, která byla přesunuta do sousedního Aysénu. Mimo nebezpečí však nejsou ani tato zvířata, protože je ohrožuje nedostatek potravy. Nicméně příslušné chilské orgány už vyjednaly s argentinskými úřady možnost, že by byl dobytek přepraven na jejich pastviska.

Kromě suchozemských zvířat erupce sopky vysoké 960 metrů ohrožuje i ryby. Národní rybolovný úřad už rozhodl přemístit více než 3,5 milionu lososů z několika chovných sádek v provincii do sádek vzdálených asi 200 kilometrů v provincii Chiloé. Toxický sopečný popel by u ryb mohl vyvolat různé choroby.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů