Pátek, 29. března 2024

Partnerství pro udržitelnou spotřebu a výrobu

USV se zaměřuje na zlepšování řízení výroby, inovace a uvědomělou orientaci spotřeby
Partnerství pro udržitelnou spotřebu a výrobu

Definice USV:

Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují základní potřeby společnosti a kvalitu jejich života, a zároveň zohledňují stejné potřeby budoucích generací. Postupem k jejich dosažení je minimalizace spotřeby přírodních zdrojů, surovin a energií, vyloučení toxických látek, prevence odpadů a emisí v rámci celého životního cyklu výrobků a služeb. Udržitelná spotřeba a výroba je zároveň příležitostí pro zvyšování konkurenceschopnosti průmyslu, pro uvádění produktů na trh splňující kritéria zdraví, ochrany životního prostředí a rovněž kvality. Nezbytné je zahrnutí sociálních aspektů s důrazem na zdraví obyvatel a odpovědné chování organizací vůči zaměstnancům.

Nástoje USV:

USV se zaměřuje na zlepšování řízení výroby, inovace a uvědomělou orientaci spotřeby (podniků, veřejné správy, veřejnosti) na šetrnost vůči životnímu prostředí. Cestou k dosažení přínosů bude vyvíjená metodika hodnocení možností inovací USV, která bude hodnotit potenciál pro zlepšování a podle toho bude navrhovat nástroje a postupy realizace. Mezi nástroje USV (podporované projektem) patří např. systémy environmentálního managementu (EMS), monitoring a targeting (M&T), hodnocení možností čistší produkce (HMCP), environmentální manažerské účetnictví (EMA), ekodesign, orientace na obnovitelné zdroje surovin a energie a recyklované materiály, odpovědné/ zelené nakupování a ozeleňování akcí.

Přínos projektu:

Během let 2006-08 vznikne v pěti krajích České republiky pět nových informačních center pro USV a jedno vzdělávací centrum pro USV. Součástí projektu je rovněž vybudování odborných kapacit, realizace pilotních projektů, systému přenosu informací a příkladů dobré praxe USV.

Projekt Partnerství pro udržitelnou spotřebu a výrobu je tematicky zaměřen zejména na podporu ekonomického a environmentálního pilíře; sociální pilíř USV bude podporován v nejvyšší možné míře.

Projekt, který je založen na partnerství mezi soukromým a veřejným sektorem, probíhá v následujících krajích České republiky:

  • Karlovarský kraj,
  • Kraj Vysočina,
  • Olomoucký kraj,
  • Středočeský kraj,
  • Ústecký kraj.

Co Vám přinese zapojení se do tohoto projektu?

  • bezplatné informace o možnostech využití USV pro vaši organizaci;
  • možnost bezplatného proškolení vašich pracovníků v identifikaci příležitostí pro aplikace USV ve vaší organizaci;
  • možnost bezplatného prověření potenciálu pro USV ve vaší organizaci s podporou týmu školených expertů;
  • možnost získání podpory při realizaci projektu USV ve vaší organizaci včetně sdílení rizik při realizaci inovací USV.

Zde se můžete přihlásit

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů