Úterý, 23. dubna 2024

Celosvětová akce Miliarda stromů pro planetu Zemi pokračuje

Celosvětová akce Miliarda stromů pro planetu Zemi pokračuje

Úspěšná kampaň Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Miliarda stromů pro planetu Zemi (The Billion Tree Campaign) pokračuje i v letošním roce. Iniciativa, s níž přišli nositelka Nobelovy ceny míru Wangari Maathai a monacký kníže Albert II., znamenala za první rok vysazení více než 2,5 miliardy stromů po celém světě, čímž dvaapůlkrát překonala vlastní cíl. UNEP proto v kampani, která má za cíl rozšiřování zeleně ve světě a mimo jiné tak pomoci zmírnit klimatické změny, pokračuje i v letošním roce. Jak řekl výkonný ředitel UNEP Achim Steiner, cílem je do konce roku 2009 sedm miliard nových stromů.

Záměrem je vysadit alespoň 6,7 miliardy stromů, což znamená zhruba jeden strom na každého obyvatele planety. Cílem je dosáhnout této hranice do klimatického summitu OSN v prosinci 2009 v dánské Kodani. Češi už v rámci kampaně v loňském roce vysadili více než 133 tisíc stromků.

Stromy pohlcují skleníkový plyn oxid uhličitý, ale také pomáhají zvládat důsledky klimatických změn – absorbovat zvýšené srážky či naopak udržet vláhu v krajině v delších obdobích sucha. Zvláště městská zeleň má velký význam. Kromě toho, že produkuje kyslík, zachycuje také prachové částice, které jsou zásadním problémem městského ovzduší nejen v Česku. Koruna stromu zachytí  desetkrát více prachu než stejná plocha trávníku.

Zapojit se do kampaně může naprosto kdokoliv. Od jednotlivců, přes školy, zájmové organizace, podniky i obce a města. Veškeré informace, včetně přihlašovacího formuláře, jsou k dispozici na internetových stránkách kampaně na adrese www.unep.org.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů