Pátek, 29. března 2024

Šeptání perlorodkám

Šeptání perlorodkám
Správa šumavského národního parku uzavřela vodákům "kultovní" úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a obcí Pěkná. Kvůli perlorodce říční, která se zde dle webovek parku vyskytuje i ve stoletých exemplářích, "se kterými si ještě vyprávěl Karel Klostermann". Když ale houževnaté škeble přežívají generace, proč brát povyražení dnešním vodákům. A ničit živnost majitelům lodních půjčoven?

Vedení parku mává posudky přírodovědců. Jenže s trochou sarkasmu řečeno: lze si objednat jakékoliv posudky, stačí najít ty správné odborníky. Spíš jde o to, zda s vládním nástupem zelených nepropuká na Šumavě trend zbytečného omezování veřejnosti. Pokud ano, pak si ekologové pletou nepřítele.

Park neohrožují vodáci či turisté, toužící vstoupit do dosud nepřístupných zón. Ale lesní společnosti, snící o těžbě ušlechtilého dřeva. A podnikatelé, prosazující sjezdovku v klidové oblasti Smrčina, které podpořil i prezident. Ve spojení se starosty jde o útočné falangy, takřka neporazitelné. Jediné, co by je mohlo zastavit, je tlak veřejnosti, která by si českou stranu šumavského parku oblíbila stejně jako Bavoři jeho sousední část.

Právě proto by se měl otevírat turistům. Jinak se může stát, že se jednou pod jeho etiketou - dotovanou státem - bude provozovat gigantický lesní závod s mohutnými těžbami. Jak to šeptal Klostermann perlorodkám: Největším nepřítelem Šumavy je nenasytný člověk.

jiri.leschtina@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů