Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nejvíce prachu v ovzduší v ČR naměřili v pražské Legerově ulici

Nejvíce prachu v ovzduší v ČR naměřili v pražské Legerově ulici

PRAHA - V Legerově ulici ve druhé pražské městské části meteorologové zaznamenali největší roční průměrné koncentrace prachu z celé republiky.


Lidé tu vdechovali množství prachu, které překročilo v loňském roce limitní hodnoty zhruba 130krát. Novinářům to řekl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS). Radnice proto bude prosazovat, aby magistrála po plánovaném přeložení vedla v tunelu pod co největší částí městské části.


"Prokazuje se, že Legerova ulice je nejzatíženější nejen v Praze, ale v celé republice," uvedl Vondrášek. V loňském roce bylo naměřeno vyšší množství prachových částic, než povolují limity, ve 132 dnech. Nařízení vlády přitom umožňuje takové překročení 35krát, upozornil Vondrášek. Průměrné roční hodnoty dosahovaly v Legerově ulici 46 mikrogramů na metr krychlový, povolený limit je přitom 40.


Prach v ovzduší negativně ovlivňuje zdraví lidí. Děti žijící v lokalitách s ovzduším znečištěným jemnými prachovými částicemi až pětkrát častěji trpí záněty průdušek než jejich vrstevníci v místech s čistějším vzduchem. Vyšší je tam také kojenecká úmrtnost. Dospělí v krajích s vyšším znečištěním častěji umírají na choroby srdce a cév, pravděpodobně i na rakovinu plic. Rizika související s jemným prachem se podílí v ČR na úmrtnosti pěti až 13 procenty. Paradoxně v blízkosti Legerovy ulice sídlí Všeobecná fakultní nemocnice včetně plicní kliniky. Vzduch dýchají i děti, které navštěvují školu přímo v této dopravně exponované ulici.


Ještě horší situace než loni byla v roce 2006, kdy byly podle Vondráška nepříznivější povětrnostní podmínky. Průměrná roční hodnota byla 61 mikrogramů na metr krychlový. Množství prachu v roce 2006 překročilo limit 169krát, oxid dusičitý 126krát. Limitní hodnota je pro množství prachu v ovzduší stanovena na 50 mikrogramů na metr krychlový, lidé ale dýchali vzduch, který obsahoval 448 mikrogramů na kubík.


Podobně jsou podle Vondráška zatíženy i další ulice, ne všude jsou ale umístěny stanice pro měření. Navíc v tak frekventované ulici, jako je Legerova, se podle Vondráška zařízení dává zcela výjimečně. Zástupce starostky ale odhaduje, že podobná situace bude v Praze i v Argentinské nebo Veletržní ulici.


V Legerově ulici způsobuje znečištění ovzduší několik faktorů. Kromě toho, že tam je intenzivní automobilová doprava a auta často stojí ve čtyřstupech na semaforech, je ulice úzká a špatně se provětrává. "Vede od jihu k severu, vítr ale nejčastěji vane v Praze ze západu," dodal Vondrášek.


Smog a hluk podle odborníků na realitní trh snižuje i kupní cenu bytů v této oblasti. "Výše nájmu kvalitního třípokojového bytu v Lublaňské ulici na Vinohradech se pohybuje kolem 30.000 měsíčně. Aby se podařilo pronajmout srovnatelný byt jen o jednu ulici vedle, tedy přímo na magistrále, musí být nájem takového bytu výrazně nižší - až o třetinu," uvedl obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Podle realitního odborníka Reného Hradeckého ze společnosti Bonafide Communications se problém týká i dalších ulic. "Jedná i o Sokolskou a Mezibranskou, která je sice na Praze 1, ceny bytů jsou ale v těchto ulicích nižší než o několik metrů dál. Podobná situace je i u ulice 5. května, která na tyto ulice navazuje," uvedl Hradecký s tím, že o byty v takto dopravně zatížených ulicích je na realitním trhu velmi malý zájem.


Se závěry hydrometeorologického ústavu chce Praha 2 seznámit pražský magistrát. "Máme zpracovanou studii toho, jak chceme řešit přeložku magistrály za muzeum, v rámci toho předložíme i tyto údaje," dodal Vondrášek. Radnice bude prosazovat, aby tunel, ve kterém se magistrála schová, vedl co nejdál k Nuselskému mostu. "Jsme severojižní magistrálou velmi dotčeni a budeme se snažit prosadit to, aby tunel, který je součástí memoranda, vedl pod co největší částí Prahy 2," řekla už dříve starostka Jana Černochová (ODS).


Praha 2 bude podle Vondráška požadovat alespoň to, aby tunel překonal náměstí I. P. Pavlova, a odpadly tak světelné křižovatky. Podle primátora Pavla Béma (ODS) existují dvě až tři varianty, jak by celý přesun magistrály mohl vypadat.


Podle lékařů mají prach a další částice ve vzduchu jen v Evropské unii na svědomí asi 350.000 životů ročně. Členské státy přitom chtějí počet těchto úmrtí snížit zhruba o 40 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2000. Nejde totiž jen o zdraví, ale i o ekonomiku. Celá řada analýz konstatuje, že prachové částice v ovzduší snižují hrubý domácí produkt EU o desítky miliard eur ročně, tedy o stovky miliard korun.

 

http://www.metropole24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů