Pátek, 19. dubna 2024

Jesenice chce na podzim začít s přestavbou čistírny odpadních vod

Jesenice chce na podzim začít s přestavbou čistírny odpadních vod

Jesenice u Prahy, kterou zasáhla bouřlivá výstavba nových bytů, připravuje rekonstrukci čistírny odpadních vod. Nyní její kapacita vystačí pro 4000 obyvatel, po rekonstrukci by to mělo být 7500. Stavební práce si vyžádají 80 milionů korun a začnou zřejmě na podzim. Většinu investice pokryje dotace od ministerstva zemědělství, řekl ČTK jesenický starosta Zdeněk Pánek.

Současná kapacita čistírny vystačí pro nynější počet obyvatel Jesenice bez okolních částí Horní Jirčany, Osnice, Kocanda, Zdiměřice a Šátalka. Celkově nyní v celé Jesenici žije 5200 obyvatel, dalších asi 1500 lidí není trvale hlášeno.

Okolní části mají vlastní infrastrukturu, pro ně rekonstruovaná čistírna nebude určena. "Máme dvě nové čistírny v Osnici a ve Zdiměřicích, které svou kapacitou dostačují. Samotná Jesenice má ale čistírnu v tragickém stavu," poznamenal starosta. Po přestavbě by měla vyhovovat potřebám lidí v obci nejméně 20 let.

Radnice v těchto dnech získala příslib financování od ministerstva zemědělství, které by mělo pokrýt 60 procent nákladů. Na 30 procent si obec bere zvýhodněný úvěr a zbytek uhradí z rozpočtu. Letošní hospodaření obce počítá i s investicí do čistírny se zhruba 130 miliony.

O dotaci z evropských fondů na výstavbu čistírny se Jesenice neucházela. "O evropskou dotaci jsme neusilovali, protože máme dlouhodobého provozovatele, a za dlouhodobé provozovatelské smlouvy jsou pak penalizace," vysvětlil starosta.

Evropské peníze na přebudování čistíren odpadních vod si nechává ujít i řada dalších obcí a měst, v podobné situaci je například Brandýs nad Labem. Problém představuje zejména podoba smlouvy s provozovatelem vodovodů a kanalizací, která je často uzavřena na dobu neurčitou. To se však EU nelíbí. Radnice by smlouvy musely změnit na dobu určitou, což ale znamená vypsání soutěže na nového provozovatele, a tedy náklady navíc.

Dalším problémem je to, že EU přispívá jen na uznatelné náklady. To znamená uvedení čistírny do stavu, jaký je zapotřebí v dané chvíli. "Ale my tu čističku nechceme mít upravenou na dnešní potřeby, my tam musíme mít nějakou malou rezervu, abychom mohli nějakou dobu, třeba pět nebo deset let, město rozvíjet a stavět," upozornil brandýský starosta Ondřej Přenosil.

Jan Kholl

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů