Pátek, 29. března 2024

Novela vodního zákona je průlomovou normou

Novela vodního zákona je průlomovou normou

JIHLAVA - Usnadnit budování protipovodňových opatření by měla novela vodního zákona, kterou v pondělí podepsal prezident republiky. Co je cílem novely a co si od ní slibuje ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), jsme se zeptali při jeho pracovní cestě po našem kraji.

"Protipovodňová ochrana je velmi závažné téma, kterému věnujeme velkou pozornost. Novela vodního zákona je průlomovým zákonem, který rozšířil manévrovací prostor v problematice protipovodňových opatření. Jako velmi užitečné opatření, které je zároveň malým zásahem do krajiny, vidíme poldry. Zejména jejich výstavbu má novela usnadnit a urychlit."

Mohl byste být konkrétnější...

"Novela podporuje zachování stávající zemědělské nebo lesnické produkce na územích uvnitř poldru určených k výjimečnému zaplavení v případě povodní. Bude-li nutné k řízenému zaplavení přistoupit, bude škoda na zemědělské produkci kompenzována, což je přínosem pro zemědělce hospodařící na těchto územích. Nebudou se muset strachovat o svou činnost a poldry budou i nadále živou částí území. Naším cílem je adekvátní připravenost na povodně.

  Zjistili jsme, že pouhé prohrábky koryt nebo výstavba hrází nejsou ideální. Je zapotřebí kombinovat všechna dostupná opatření. Poldr je navíc jen velmi malým zásahem do krajiny a zůstává její živou součástí."

Myšlenka budovat poldry je určitě užitečná a přínosná věc, ale jak chcete zajistit, aby s těmito opatřeními souhlasili také vlastníci dotčených pozemků?


"Pro zajišťování pozemků pro výstavbu protipovodňových opatření je v novele nově zahrnut i institut vyvlastnění. Jedná se až o krajní řešení, vždy se budeme nejdřív snažit s vlastníkem pozemku domluvit a pozemek koupit. Novela nabude účinnosti od 1. července letošního roku. V současnosti existuje řada příkladů obcí, které volají po poldrech a podobných opatřeních, ale roztříštěná a komplikovaná údržba pozemků výstavbu znemožňuje. O výstavbě poldrů v nejohroženějších oblastech se začne po vstoupení novely v platnost urychleně jednat."


Dana Čírtková

http://www.jihlavske-listy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů