Pátek, 29. března 2024

Některá sídla nemají ještě projekty na čističky a kanalizaci

Některá sídla nemají ještě projekty na čističky a kanalizaci

20. 5. 2008 Tiskové středisko BVV – Investice ve výši 49 miliard korun si ještě vyžádá zlepšení systému čištění odpadních vod v ČR. Více než polovina této částky by měla být financována do roku 2010 z evropských fondů. 

Podle informací ministerstva životního prostředí kanalizaci vybavenou čistírnou odpadních vod stále nemá vybudováno 64 z celkem 515 tuzemských aglomerací, na něž se vztahuje závazek ČR vůči Evropské unii. Část těchto sídel dosud ani nemá připravené projekty na výstavbu ČOV. Zhruba 33 miliard korun by měla česká města a obce získat z fondů EU, zejména z Operačního programu Životní prostředí a z evropského fondu ISPA. Dalších šest miliard by měly poskytnout ministerstvo zemědělství, životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Zdroje investorů pak tvoří dalších deset miliard korun. Vyhovující čistírny má 328 z uvedených 515 aglomerací, přičemž větší než 85 procentní napojení na kanalizaci má 297 aglomerací. Tento počet odborníci považují za uspokojivý.

Na dotace pro vodohospodářskou infrastrukturu a snižování rizika povodní je vyčleněna Z OP ŽP částka v hodnotě dvou miliard eur. Určena je pro obce nad 2000 obyvatel a pro aglomerace pod 2000 obyvatel, které jsou umístěny v území vyžadující zvláštní ochranu. Jde o národní parky a chráněné krajinné oblasti včetně jejich ochranných pásem, lokality soustavy Natura 2000, ochranná pásma vodních zdrojů a přírodních léčivých zdrojů, zdrojů přírodních minerálních vod a chráněné oblasti přirozené akumulace vod. Například v povodí vodního díla Nové Mlýny se tím rozumějí obce ležící v části povodí Dyje nad nádržemi. Totéž platí v povodí Svratky, Jihlavy, Oslavy a Jevišovky.
 
zdroj: www.bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů