Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ochutnávka hmyzu v poradenském centru

Ochutnávka hmyzu v poradenském centru

ochutnávka21. 5. 2008 Tiskové středisko BVV – V pavilonu D v expozici firmy EnviWeb s.r.o., provozovatele portálu www.enviweb.cz a organizátora poradenského centra Ekologických veletrhů Brno, proběhla ve středu ochutnávka hmyzu a představena ukázka živého hmyzu, který je vhodný k jídlu a běžně se také jako potrava ve světě používá.

Entomofágie, jak se využití hmyzu v potravě odborně označuje, je rozšířena ve 113ti zemích světa a počet etnických skupin živících se hmyzem se blíží číslu 3000.

Hmyz obsahuje až 80 procent kvalitní bílkoviny, obsah tuku kolísá - některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí. Jiný má zase tuku mizivé množství a většinou to ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých asi 40 procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat a tím pádem i ekonomickou výhodnost takového chovu. Tyto aspekty tak řadí hmyz mezi nejekologičtější potraviny a předurčují jej jako pokrm budoucnosti.

Jedinečná příležitost ochutnat hmyz bude v poradenském centru i ve čtvrtek, kdy šéfkuchař Petr Ocknecht od 11.00 hodin připraví některé speciality teplé i studené kuchyně a návštěvníci tak budou mít příležitost ochutnat například cvrčka stepního, červa moučného, švába tureckého a potemníka brazilského.

zdroj: www.bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů