Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na VUT postaví výukový model retenční nádrže

Na VUT postaví výukový model retenční nádrže

Tiskové středisko BVV – Na výstavě VODOVODY – KANALIZACE se podruhé prezentoval klastr Water Treatment Alliance – sdružení firem působících v oblasti čištění a úpravy vody, které klade důraz na inovativní přístup a rozvíjí spolupráci s vysokým školami i dalšími výzkumnými pracovišti.

V současnosti Water Treatment Alliance (WTA) společně s VUT v Brně a s česko-finsko firmou Pöyry Environmental připravuje model retenční nádrže, která bude následně vybudována v Brně – Komárově. Zařízení bude sloužit nejen k zachycení náporu dešťových vod, ale také k separaci písku a zpětné injektáži do kanalizačního řádu. „Jde o model 1:10, který poslouží při výuce studentů Fakulty stavební VUT v Brně. Umístěn bude v prostředí, které dokáže simulovat tok řeky, nápor kanalizace apod. Nejde o počítačovou, ale reálnou simulaci, která je výsledkem vysokoškolského výzkumu na VUT v Brně,“ upřesnil ředitel WTA Lubomír Vlach. Model prověří hydromechaniku stavby a umožní její optimální doladění ještě před zahájením realizace. Zatímco model o průměru cca 2,5 metru bude postaven do konce června, s realizací stavby se počítá v příštím roce.

Klastr Water Treatment Alliance vznikl před dvěma lety a v současnosti sdružuje osmnáct firem působících v oblasti čištění a úpravy vody. "Smyslem WTA je poskytnout zákazníkovi komplexní řešení v oblasti dodávky technologických celků pro čistírny a úpravny vody. Spolupráce je postavena na vysoké inovativnosti sdružených firem a na synergických efektech, které v rámci kooperace vznikají," vysvětlil Lubomír Vlach. Spojení firem do klastru podle jeho slov přineslo možnost získat dotace na některé společné aktivity v oblasti marketingu a inovací, vystupování jako jediné právní osoby navíc posílilo vyjednávací pozici ve vztazích s odběrateli. Za relativně krátkou dobu existence se klastru podařilo realizovat několik menších dodávek čistíren odpadních vod na severní Moravě, kde se nyní chystají na rekonstrukce větších čistíren. Současně zde budou budovány přívody splaškových vod vysokotlakým kanalizačním systémem. „Tlaková technologie znamená oproti použití klasické gravitační kanalizace daleko nižší náklady. V těžším, například žulovém podloží cena ve srovnání s klasickou technologií klesá až na polovinu nebo třetinu,“ říká Lubomír Vlach.

Hlavním cílem sdružení je proniknout na světové trhy v oblasti dodávky technologických celků pro čistírny a úpravny vody. I to se začíná dařit, protože klastr úspěšně realizoval několik zahraničních zakázek například v Litvě nebo v Rusku. Prezentuje se na výstavách u nás i v zahraničí a samozřejmě nevynechává ani Ekologické veletrh Brno.

„K letošní účasti se členské firmy postavily aktivněji než vloni. Stánek WTA se přesunul z pavilonu C do pavilonu B a je daleko velkorysejší. Podpořilo to kooperaci členů, kteří jednají i u sousedních stolů, přestože si jejich nabídky třeba navzájem konkurují,“ pochvaluje si ředitel klastru.V expozici je vidět celý průřez nabídkou od strojního vybavení, přes úpravnu pitné vody a malou čistírnu až po průtokoměry, části ostatních výrobků apod. „Každý z osmnácti členů dostal prostor pro prezentaci, ale aktivně se účastní pouze osm firem. Některé členské firmy vystavují i samostatně,“ informoval Lubomír Vlach.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů