Pátek, 29. března 2024

Dostavba Temelína by pomohla všem

Dostavba Temelína by pomohla všem

Dostaví se někdy Temelín? Nepochybně ano. Proti jsou jen zelení. Ti sami ale rozvoj jaderné energetiky dlouhodobě blokovat nedokážou. Argumenty stojí proti nim: uhlí v Česku dochází, plyn je z Ruska, jehož vztahy s Evropou nejsou nejlepší. Spotřeba elektřiny nebude klesat, naopak poroste. Zdá se, že renesance jádra je ve většině vyspělých zemí akceptována.
Hraje se však o čas. Odborníci tvrdí, že každý rok, o který se odloží začátek zdlouhavého schvalovacího řízení, tedy předložení dokumentace Ministerstvu životního prostředí, oddálí dokončení elektrárny o tři roky. Pokud se bude vyčkávat, státy, které rychle vsadí na atomovou energii, vykoupí kapacity firem, jež jsou schopny reaktory vyrobit. Těch je málo. Nedávná nedůvěra v rozvoj jaderné energetiky vedla mnoho výrobců k tomu, že své jaderné divize rozpustili.
Každý odklad je riskantní. Tím spíš, že dostavba daleko překročí horizont roku 2015. To je termín, kdy před Českou republikou vyvstane s odstavováním uhelných zdrojů hrozba nedostatku elektřiny. K tragédii nedojde. Do té doby má být spuštěna nejméně jedna "překlenovací" plynová elektrárna. Jde ale o to, zda je takové flikování nejlacinějším řešením.
Vládní ODS, jež nese za rozvoj energetiky největší odpovědnost, váhá. Stále převažuje opatrnost. A mínění, že je třeba dát předsedovi Strany zelených Martinu Bursíkovi možnost zvolit okamžik, kdy ustoupit. Aby mu svolení s výstavbou reaktorů co nejméně politicky uškodilo.
Utlumení jaderné energetiky ale patří k základu, na kterém Strana zelených stojí, změna názoru je nebezpečná věc. Co když poté Bursík padne a tím se vytratí i ochota zelených spolupracovat s ODS?
Nečeká proto Topolánek a jeho lidé na vstřícnost šéfa zelených marně? Politologové opakují, že ještě důležitější než boj proti atomu je pro Bursíka dokázat, že zelení jsou skutečně stranou nového typu, která zůstává nezatížena korupcí a politickými handly.
Co však jádro strany? Pro ně je opuštění bezjaderné budoucnosti, hlavní ikony domácí i sousední zelené politiky, nepředstavitelné. V jejich čele stojí bývalá ministryně školství Dana Kuchtová. Ta sama do politiky vstoupila právě na vlně boje (tehdy neúspěšného) proti Temelínu.
Existuje tedy vůbec něco, co by otevřelo dostavbě cestu? Kupodivu ano. Mnozí totiž tvrdí, že ani sebevýbušnější rozhodnutí současný kabinet už neohrozí. To prokázala prezidentská volba. Zprvu plály emoce, pak se nestalo nic. Všichni se zjevně drží poučky: kdo z kabinetu vypadne, v následujících volbách ztratí. Odchodem z vlády kvůli Temelínu by zelení riskovali nejen svou budoucnost, ale i své současné postavení. Která jiná strana se šesti poslanci měla čtyři ministry?
Ze všech těchto důvodů bude nejlepší, padne-li rozhodnutí co nejdříve. Ať již ve vládě, nebo v Poslanecké sněmovně. Přenechávat iniciativu na ČEZ je nesmysl. Elektrárenského giganta vlastní ze dvou třetin stát.
Nejčistším a možná i nejrychlejším řešením by bylo vypsat o této věci referendum. I když je dopředu jasné, jak by dopadlo. Převážná část veřejnosti by s dostavbou Temelína souhlasila.

AUTOR: Josef Pravec
redaktor týdeníku Ekonom

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů