Pátek, 19. dubna 2024

V Číně po zemětřesení hrozí protržení 69 vodních hrází

V Číně po zemětřesení hrozí protržení 69 vodních hrází
Čínské ministerstvo vodního hospodářství v neděli varovalo, že po rozsáhlém zemětřesení, které před téměř dvěma týdny zasáhlo jihozápadní provincii S'-čchuan, hrozí protržení 69 poškozených vodních hrází. Situaci v oblasti by navíc mohlo výrazně zkomplikovat horšící se počasí - podle meteorologů totiž tuto provincii možná už dnes čekají silné deště.

Po téměř dvou týdnech, které uběhly od katastrofálního zemětřesení na jihozápadě Číny, už záchranáři vyprostili z trosek celkem 62.664 mrtvých, dalších 23.775 lidí se stále pohřešuje. Provincii S'-čchuan dnes zasáhly další silné následné otřesy, při nichž bylo zničeno na 70.000 budov, zranily se čtyři stovky lidí.

Situaci v oblasti může zkomplikovat i počasí, meteorologové totiž v několika následujících dnech počítají s prudkými dešti, které mohou způsobit sesuvy půdy i záplavy. V sobotu přitom čínský premiér Wen Ťia-pao připustil, že mrtvých nejspíš bude 70.000 až 80.000 nebo i více.

Se silnými dešti hrozí i záplavy

V provincii je bez přístřeší odhadem pět milionů lidí, kterým se vláda a mezinárodní humanitární organizace snaží zajistit alespoň základní pomoc. Jejich úsilí ale nyní může zhatit počasí. Čínští meteorologové totiž vydali předpověď, podle níž některé části provincie v neděli a v pondělí čekají silné deště nebo dokonce průtrže mračen. Kvůli dešti budou hrozit i sesuvy půdy.

Už delší dobu místní úřady s obavami sledují desítky jezer, která se po zemětřesení vytvořila. Sesuvy půdy totiž zatarasily koryta několika velkých řek a ty se začaly rozlévat. Ministerstvo vodního hospodářství navíc před plánovanou tiskovou konferencí vydalo varování, že v povážlivém stavu jsou i hráze téměř sedmi desítek nově vytvořených i starších vodních nádrží. Pokud celou situaci zkomplikují ještě přívalové deště, mohou oblast zasaženou zemětřesením postihnout navíc i záplavy.

Největší obavy vzbuzuje obrovské jezero v Tchang-ťia-šanu. K němu se pěšky vydalo kolem 1800 vojáků s výbušninami, kteří mají za úkol řízenou explozí vytvořit v hrázi jezera otvor, kterým by voda začala pomalu odtékat. Pokud by se totiž hráz protrhla, mohla by voda zaplavit několik měst po proudu řeky

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů