Sobota, 20. dubna 2024

Na ekologickém maratonu padaly nové rekordy

Na ekologickém maratonu padaly nové rekordy

Rekordní výsledky v několika kategoriích přinesl letošní ročník soutěže ekologických vozidel Shell Eco-marathon Europe 2008.

Vítězem v kategorii prototypů se stal francouzský tým, který svým výsledkem 3 383 kilometrů na litr paliva překonal svůj vítězný výkon v této kategorii z roku 2007. Vůz městského konceptu nizozemského týmu urazil na vodíkový pohon 848 kilometrů na litr paliva a zlomil tak dosavadní rekord 810 kilometrů na litr.

“Shell Eco-marathon Europe 2008 byl opět skvělou ukázkou toho, jak mohou vozidla navržená studentskými týmy přispívat k čistší budoucnosti a zároveň také být šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl Mark Singer, globální manažer Shell Eco-marathonu k letošnímu ročníku.

Maraton byl i letos skutečnou mezinárodní událostí – mezi přihlášenými byly týmy z dvaadvaceti zemí celého světa od Norska až po Singapur. Poprvé se ho zúčastnili týmy z Bulharska, Íránu, Maďarska a Maroka.

„Shell Eco-marathon vedle své vzdělávací roviny také ukázal, že zvyšování efektivnosti paliv a snižování emisí oxidu uhličitého může být pro tisíce zúčastněných studentů také velmi příjemnou zábavou,” dodal Singer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů