Pátek, 19. dubna 2024

Indukční vařiče a sporáky jsou 'IN' v úsporách energie

Ten kdo  uvažuje o koupi  nového sporáku  či vařiče a současně chcete  účinně hospodařit energií  může klasický ohřev potravin  a vody pomocí odporového elektrického tepla nahradit  moderním úsporným   zdrojem tepla (vařič) s indukčním ohřevem.
Indukční vařiče a sporáky jsou 'IN' v úsporách energie

 

indukční vařič
indukční vařič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Princip funkce

Indukční vařič pracuje   na principu  zákona o elektromagetické indukci:

Měnič napětí v elektrického  vařiče mění střídavý  elelektrický  proud o frekvenci 50Hz na frekenci  20-40 kHz. Elektrický  proud prochází skrz indukční cívku. 

Po nastavení  výkonu v rozmezí cca 120 - 1 800 W se při položení kovové nádoby na keramickou desku, pod kterou jsou je instalována elektromagnetická indukční cívka, se vytvoří silné magnetické pole. Magnetické proudy pole procházejí skrz dno kovové nádoby tak vznikají četné vířivé magnetické proudy uvnitř dna hrnce. Tyto vířivé proudy dno hrnce  ohřejí velmi rychle.

. Bezpečnost:

Pokud se voda v hrnci vyvaří (a vařením naprázdno by mohlo dojít k přehřátí), indukční cívka se sama vypne. Totéž udělá, jestliže na varné ploše leží nějaký cizí předmět. Indukční vařič totiž ohřívá pouze hrnce s obsahem železa,  které  sám rozpozná. Neočekávejte proto, pokud na indukční vařič postavíte  starší hliníkovém nádobí, nerezové nádobí, skleněnénádobí, teflonové nádobí,  že  uvaříte.  Potraviny v tomto nádobí zůstanou studené neboť   materiály jsou magneticky nevodivé.   

Některá literatura a internetové články nesprávně uvádí, že při vaření na indukční sklokeramické desce je plotna studená a nehrozí popálení.  Toto tvrzení je mylné, neboť  sklokeramická deska je ohřívána zpětně od  nádoby, která na ní stojí. Proto popálení  hrozí - plotýnka je velmi horká, protože je na ní postavena nádoba s vařící se vodou. Po sejmutí nádoby se deska okamžitě neochladí.  doba jejího ochlazení závidí na výši její počáteční teploty, na teplotě okolí a  tepelné kapacitě použitého  materiálu. Z praktické zkušenosti vyplývá, že  teprve  po cca  10 -15 minutách od ukončení vaření  se na sklokeramické desce dá udržet ruka bez nebezpečí popálení.

 
indukční vařič
indukční vařič

 NÁKRES PRINCIPU INDUKČNÍHO OHŘEVU

1. keramická deska  

2.varná nádoba

3.indukční cívka

4. magnetické siločáry

5. vířivé proudy 

Přesná regulace teploty

K přednostem indukčního vařiče také patří  automatické udržování stálé teploty ohřívané látky  v rozmezí cca /- 1°C.  Plotýnka s indukčním ohřevem je velmi citlivá na změny intenzity ohřevu, takže nemusíte například hrnec s mlékem odstavovat, aby nepřeteklo, ale stačí jen snížit výkon indukčního vařiče. A pokud náhodou zapomenete vařič vypnout a mléko vám přece jen přeteče, povrch desky stačí jen přetřít vlhkým ubrouskem. Zbytky jídla se vám totiž na indukční varné desce nikdy nepřipálí!

 Bilance

Hlavní předností indukčního ohřevu je tedy odbourání ztrát při přechodu tepla, protože ohřívá přímo dno kovové nádoby.   Pokud používáte el. sporáky s plotýnkami či sklo keramickou  varnou deskou, vždy se nejprve se ohřeje plotýnka či varná deska a teprve poté se toto teplo předává na dno hrnce. Tento přechod je zdrojem vysokých tepelných ztrát, především pokud dno hrnce a plotna k sobě přesně nedoléhají (mezi oběma plochami je vzduchová mezera nebo připálená potravina)  a  dochází vlivem výraznému snížení ztrát a tak k mnohem rychlejšímu ohřátí dna hrnce, Tepelná úprava potravin a  jejich ohřev proto probíhá rychleji při podstatně menší potřebě elektřiny a tím k úsporám peněz. při účinnosti až 98%. 

Použítím  indukčního vařiče ušetříte 2 x a to energii a čas neboť: 

a) Například výrobce indukční sklokeranické plotny  IH100 v provozním manuálu uvádí
      úsporu energie  ve výši až 90%.

b) indukční princip ohřevu zaručuje   minimálně 3 x kratší dobu ohřevu   než  klasický 
     vařič s topnou elektrickou spirálou.

 K jediné nevýhodě patří jejich vyšší pořizovací cena, která se však rychle přibližuje  ceně klasických vařičů.

ZDROJ:www.infoenergie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů