Pátek, 19. dubna 2024

Trh s emisními povolenkami ekologii příliš nepomáhá

Trh s emisními povolenkami ekologii příliš nepomáhá

Miliardy liber, které vyspělé státy investují do podpory ekologických projektů v rozvojových zemích v rámci kompenzačního programu OSN, jsou často vynakládány v rozporu s pravidly a neúčelně. Vyplývá to z analýzy vědců stanfordské univerzity, citované britským deníkem Guardian.

Vědci a skupiny aktivistů tvrdí, že hlavní kompenzační fond OSN je běžně zneužíván energetickými společnostmi, které požadují finance za snížení emisí u projektů, které nesplňují podmínky. Ze zveřejněné analýzy vyplývá, že nedochází k žádnému skutečnému snížení emisí.

Toto tvrzení stanfordských akademiků je v rozporu s ujištěním vlád vyspělých zemí, že trh s emisními povolenkami snižuje skleníkové plyny.

Na základě Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů, se stal z obchodování s emisními povolenkami výhodný byznys. V současnosti jde o zhruba 20 miliard dolarů ročně, přičemž dle předpokladů vzroste tato částka během čtyř let až na 100 miliard.

Dokument, který zveřejnil pracovní tým vědců stanfordské univerzity, zkoumal na 3 000 projektů. Na základě jejich srovnání dospěl k závěru, že třetina až dvě třetiny z nich, ve skutečnosti nepředstavují snížení emisí.

V podobném duchu hovoří i studie expertní skupiny International Rivers, která tvrdí, že až tři čtvrtiny projektů, byly v okamžiku schvalování dotací již dokončené, a nebylo tedy nutné na ně přispívat.

Zdroj: Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů