Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové chtějí uchránit Beskydy před těžbou uhlí

Ekologové chtějí uchránit Beskydy před těžbou uhlí
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM. - Happening na oslavu prvního výročí uzamčení země valašské na 100 roků před dobýváním uhlí se dnes uskutečnil v Beskydech na Pustevnách. Ekologové se tak snaží upozornit veřejnost na stále hrozící nebezpečí znovuotevření dolu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Akci uspořádalo občanské sdružení Naše Beskydy.

Důl byl vybudován a poté zakonzervován na přelomu 80. a 90. let minulého století. V současné době se v něm netěží, ale od roku 1997 má těžařská společnost OKD kontinuální snahu připravit důl k těžbě. "Ze strany OKD je v současné době klid, žádnou přímou snahu nevyvíjí. V poslední zprávě však uvádí, že důl Frenštát je zkoumán z hlediska znovuotevření," řekl dnes ČTK Tom Káňa z občanského sdružení Naše Beskydy.

Ekolog František Šulgan ČTK řekl, že dvě třetiny dobývacího prostoru leží v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Po vstupu České republiky do EU byla přírodní lokalita označena jako evropsky významná, asi 40 procent dobývacího prostoru pak je významným ptačím územím. Vyskytují se zde druhy, které jsou na seznamu ohrožených v rámci celé Evropy, a to například linduška, čáp černý, strakapoud bělohřbetý, vyskytují se zde i poslední jedinci tetřeva. Beskydy jsou také posledním územím, kde roste oměj tuhý moravský, který je na seznamu ohrožených druhů. "Patří navíc k územím, jež jsou důležité pro ekologickou stabilitu celé republiky," dodal ekolog.

Občanské sdružení Naše Beskydy vzniklo v roce 2004 a v současné době má více než 30 členů. Vloni se jim, po čtyřech letech vedení sporů, podařilo zastavit tak zvanou průzkumnou ražbu v dole. V současné době se ve spolupráci s obcemi snažíme upravit báňskou legislativu tak, aby samosprávy mohly více rozhodovat, kde se bude těžit, doplnil Káňa.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů