Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ASUSTeK Computer Inc. společně s firmou Intel, s řetězcem Tsann Kuen Enteprise a za účasti dalších neziskových organizací představil enviromentální program „Recyklace PC pro světlejší zítřky“. Chce tak ukázat, že IT průmysl si je vědom vlivu na životní prostředí a převzal iniciativu v oblasti sběru a recyklace starých notebooků, počítačů a LCD monitorů.
Program se nezaměřuje jen na recyklaci stávajích výrobků, ale takové na vývoj moderních, ekologicky šetrných technologií a produktů. To zahrnuje výrobu bezolovnatých a bezhalogenových produktů, produkty s účinnějším využíváním elektrické energie, ochranu vodních zdrojů apod. Součástí projektu je i bezplatný výběr a recyklace výrobků, které již lidé nemají zájem používat. Zajímavý model funguje v USA - o motivaci se zde starají slevové kupony, které zákazníci za odevzdaný notebook, počítač či LCD obdrží. Výrobky, které jsou doposud funkční, jsou navíc věnovány na charitativní účely.
Asus se chce také v projektu snažit o co největší rozšíření ekologických výrobků mezi širokou veřejnost. Mezi výrobky, které do nové filozofie společnosti spají, patří např. notebooky Asus S6/U6 z bambusu, LCD monitor Asus VK192S s certifikátem Energy Star pro úsporu energie či server RS160-E5 se sníženou energetickou ztrátou až o 45 %.

Majitelé Farmy Hucul ve Vítkovicích na Semilsku převzali včera Bartákův hrnec plný zlaťáků, který byl už pošestnácté oceněním pro nejlepšího ekozemědělce v České republice. Výhru - tisíc zbrusu nových desetikorun - mohou majitelé jednoho z největších českých chovů huculů investovat podle uvážení. Rodina Karbusických získala cenu zejména za dlouhodobou péči o krajinu a propagaci ekologického zemědělství a biopotravin v regionu.

Aktivisté hnutí Greenpeace, kteří už pět týdnů blokují radarovou kótu 718 v Brdech, včera na místě vyhlásili samostatný stát Peaceland. Má to být stát, jehož občané odmítají umístění amerického radaru v Brdech. Má vlastní vlajku, hymnu, deklaraci nezávislosti a hranice. Na jeho území není dovolena přítomnost zbraní.

Už jen dvacet autobusů městské hromadné dopravy v Hradci Králové se nemůže pochlubit přídomkem "nízkopodlažní". V závěru dubna přivezli pracovníci Dopravního podniku města Hradce Králové, a. s. poslední - sedmý - kloubový autobus z vysokomýtského Iveca a dovršili tak počet třinácti z celkového přídělu na loňský rok. Sedm autobusů v provedení sólo bylo dovezeno a zapojilo se do provozu MHD v listopadu a prosinci roku 2007. Nové vozy s nižší podlahou jsou již vybaveny zařízením na ekologický provoz, tedy eliminaci části zplodin vstřikováním roztoku ad blue. Královéhradecký Dopravní podnik má tak nyní pro MHD k dispozici celkem 96 autobusů, z nichž 76 je nízkopodlažních. Zbytek do celkového počtu 133 vozidel v autoparku městské hromadné dopravy zde tvoří trolejbusy.
Letos v září omladí tuto sestavu dalších osm vozů, z toho tři kloubové a pět sólo autobusů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů