Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlepší voda ke koupání je podle EU ve Francii, nejhorší v Rumunsku

Nejlepší voda ke koupání je podle EU ve Francii, nejhorší v Rumunsku

Evropská komise vydala pravidelnou zprávu o kvalitě vod v zemích EU. Nejlepší voda je ve Francii či Španělsku, v Česku se kvalita vody mírně zhoršila.

Moře ve Francii či Španělsku se může pochlubit čistou vodou. Plyne to z pravidelné zprávy o kvalitě vod, kterou v pondělí před začátkem letní rekreační sezony zveřejnila Evropská komise.

Z celkového množství 1897 vyhovělo ve Francii normám skoro 96 procent míst určených ke koupání. Ačkoliv 4 procenta nenaplňovala kritéria EU na kvalitu vody na koupání, žádné ze středisek a pláží nemuselo v loňské sezoně nařídit zákaz koupání.

Zpráva dále upozorňuje, že kvalita mořské vody u francouzského pobřeží od roku 1991 neustále narůstá.

Srovnatelná je situace u španělského pobřeží i na Kanárských ostrovech, kde došlo v loňské sezoně k uzavření jedné pláže. Požadavky hygieniků přitom splnilo celých 99 procent přímořských lokalit na koupání.

Itálie v závěsu

Pokud jde o italské moře, povinným normám EU na kvalitu vody vyhovělo necelých 93 procent "koupacích destinací", což je oproti roku 2006 mírný pokles. Kvalita vody na italském pobřeží se tak mírně zhoršila, v loňském roce plně nevyhovovalo kritériím unie 18 lokalit.

V průběhu sezóny se v Itálii nesmělo koupat na 300 místech z celkového počtu 4 900, většinou šlo o střediska ležící na pobřeží Jadranského moře a dále u moře Středozemního v okolí Neapole.

Relativně kvalitní koupání naleznou turisté podle zprávy u moře na Maltě, kde vyhovuje evropským normám 95 procent koupacích lokalit. V loňském roce zde bylo zakázáno koupání pouze na čtyřech místech ostrova.

Nejhorší kvalitu vody má podle unijního materiálu Rumunsko, ve kterém uspělo u hygieniků pouze deset oblastí ke koupání z celkového počtu 35 testovaných lokalit. Jak ale upozornila EU, špatný výsledek je dán mimo jiné tím, že zbytek oblastí se nepodařilo dostatečně prověřit.

Evropská komise i přesto upozorňuje, že Rumunsko má co se týče hygieny a koupání co dohánět.

Koupání u nás

V České republice se podle zprávy EU kvalita vody za poslední rok mírně zhoršila. Povinným normám od roku 2004 odpovídal menší počet vzorků odebrané vody, než v roce předchozím.

Kontrolou hygieniků v Čechách prošlo 188 přírodních koupališť a vodních nádrží po České republice. Z toho odpovídalo povinným normám necelých 73 procent vzorků, v roce 2006 to přitom bylo bezmála 80 procent.

Loni se kvůli nevalné kvalitě vody nesměli v letní sezoně lidé koupat na 25 místech, což je více než 13 procent přírodních koupališť nebo nádrží. Naopak nejvyšší kvalita vody byla podle zprávy na severovýchodě Moravy, nejhorší pak na severu Čech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů