Úterý, 16. dubna 2024

Varování z Bruselu: V Česku se zhoršuje voda ke koupání

Varování z Bruselu: V Česku se zhoršuje voda ke koupání

Brusel - Koupání je v Evropské unii bezpečné, čisté a pouze jedno koupaliště z deseti nesplňuje normy. V Česku ale kvalita vody v loňském létě lehce poklesla.

Vyplývá to z každoroční zprávy Evropské komise o kvalitě vod, která je považována za neoficiální start letního režimu v institucích EU.

V celé EU Brusel na základě zaslaných dat vyhodnotil téměř sedm tisíc sladkovodních koupališť a dalších 14 500 pláží a pobřežních oblastí. Celkem 143 koupališť muselo být ze seznamu kvůli závadné vodě vyškrtnuto.

Poprvé od roku 2004 šla v Česku kvalita vody lehce dolů. Ze 188 sledovaných míst jich hodnoty koupacích norem splnilo 137, pětadvacet plováren bylo uzavřeno v průběhu sezóny. Nejlepší koupání je přitom na severu Moravy, nejhorší naopak v Praze.

Pokud by ale hygienici měřili podle nové koupací euronormy, která by měla definitivně platit od roku 2015, byla by situace mnohem horší. Testem by totiž prošla jen polovina koupališť.

Další novinkou přísnějších norem bude povinný systém informování o kvalitách vod. S tím ale Česko podle Bruselu mít problémy nebude. Ve zprávě totiž Evropská komise Prahu pochválila za pravidelné informování veřejnosti nejen v novinách a televizi, ale i na internetu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů