Sobota, 20. dubna 2024

Politici v Římě řeší, jak zabránit hladu

Politici v Římě řeší, jak zabránit hladu
Skromnějším obědem, než bylo v minulých letech obvyklé, zahájily desítky světových vůdců summit o zdražujících se potravinách.

"Nechtějí být kvůli opulentnímu jídelnímu lístku obviněni z pokrytectví, jak se to stalo dříve," konstatuje britský list Times.

V krizové situaci, kdy ceny potravin vzrostly během posledních tří let o 83 procent, je navíc summit ve světě sledován ostřeji, než bývalo v minulosti obvyklé.

"Nic nedegraduje člověka tak, jako hlad. Obzvláště pokud je uměle vyvolaný," řekl v úvodním projevu generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který summit zahájil výzvou, aby produkce potravin vzrostla do roku 2030 o polovinu. "Svět jich potřebuje mnohem více," konstatoval Pan Ki-mun.

Vyzval bohaté země, aby uvolnily obchod s rozvojovými státy, zrušily kontrolu cen a odbouraly dotace, které dostávají farmáři na výrobu biopaliv ze zemědělských produktů.

Na světě trpí hladem nebo podvýživou podle odhadů až 850 milionů lidí, kteří žijí převážně v nejchudších zemích světa.

Kvůli dramaticky rostoucím cenám základních plodin, jako je pšenice, palmový olej, sója, kukuřice či rýže, se však dvaadvacet států dostalo v poslední době nečekaně na pokraj katastrofy. Drahé potraviny vyvolaly pouliční nepokoje v Egyptě, Bangladéši a dalších chudých zemích.

"Voláme po renesanci," prohlásil Jim Butler, náměstek ředitele Organizace OSN pro zemědělství a potraviny (FAO), která v Římě sídlí a summit pořádá. "Je čas znovu investovat a znovu oceňovat zemědělskou politiku."

V tom, jak potravinovou krizi řešit, se však země ani organizace zatím neshodují.

Jedním z nejostřejších sporů, které se na summitu povedou, budou biopaliva. Evropská unie biopaliva z ekologických důvodů prosazuje jako prostředek ke snižování škodlivých emisí.

Hájí je také jeden z jejich největších producentů, Brazílie.

Americký ministr zemědělství Ed Schafer včera v Římě prohlásil, že biopaliva zvedla cenu potravin jen o dvě až tři procenta.

Humanitární organizace naopak prohlašují, že jsou hlavní příčinou růstu potravin. Podle britské agentury Oxfam přispěla biopaliva k růstu cen obilí o třicet procent.

"Světové zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních pětadvacet let," řekl poradce Oxfamu Frederic Mousseau. "Trh je tím pádem velmi náchylný vůči jakýmkoli politickým změnám, jako je například dotování biopaliv ze strany Spojených států či Evropské unie," dodal Mousseau citovaný agenturou AP.

OSN chce na summitu také přemluvit bohaté státy, aby zvýšily pomoc zemím stiženým potravinovou krizí. Dárci loni poslali 6,3 miliardy dolarů. Šéf FAO Jacques Diouf však vyzývá, aby se tato pomoc letos zvýšila na třicet miliard. Část z toho by podle něj měly tvořit investice, které zajistí vyšší výnosy z pěstování zemědělských plodin.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů