Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda projedná návrh odstranění ekologických škod jednou zakázkou

Vláda projedná návrh odstranění ekologických škod jednou zakázkou

Vláda na své pondělní schůzi projedná návrh ministerstva financí na odstranění všech starých ekologických škod vypsáním jedné velké státní zakázky. Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Cílem návrhu je získat pro stát co nejnižší cenu. Záměr přitom kritizuje nevládní organizace Transparency International (TIC), podle které by přijetí návrhu zatížilo státní rozpočet zcela zbytečně o 30 miliard korun.
"Zadání veřejné zakázky navrhovaným způsobem zakázku prodraží nejméně o jednu čtvrtinu ve srovnání s jinými variantami. Odborníci proto doporučují tuto zakázku rozdělit, čímž by bylo dosaženo výhodnějších podmínek," uvedl dnes ředitel TIC David Ondráčka.
Ministerstvo financí s tvrzením TIC nesouhlasí. Podle mluvčího úřadu Ondřeje Jakoba je totiž v současnosti Česko v pasti. "Problém se musí řešit co nejrychleji, protože zemi hrozí žaloby a arbitráže," upozornil. Navíc podle něj velká zakázka přitáhne i zahraniční společnosti, jejichž konkurence může snížit výrazně cenu zakázky. "A tento způsob je pro daňového poplatníka jednoznačně nejvýhodnější," dodal.
Stát vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.
Jednou velkou zakázkou by se podle MF zkrátila doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň by se zajistila horní mez nákladů. Cenu, která bude jediným kritériem, by tak nebylo možno v budoucnu navýšit. Ministerstvo si chce rovněž v případné smlouvě vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let s tím, že hodnota peněz by zůstala zachována díky inflační doložce.
"Místo dalších 20 let by tak ekologické škody mohly být odstraněny do roku 2015," uvedlo již dříve ministerstvo. Jako záložní variantu ministerstvo navrhuje dosavadní postup s větším počtem úředníků.
ČR od zahájení privatizace evidovala závazky za 169,5 miliardy korun; dosud byly odstraněny ekologické škody za 45,1 miliardy korun. Náklady na odstranění škod jsou hrazeny pouze z příjmů z privatizace a nemají dopad na státní rozpočet.
Dosud bylo zahájeno necelých 400 veřejných zakázek, zbývá ještě vypsat dalších 1100 zakázek. Ty se týkají nemovitostí a pozemků vlastněných 310 osobami nebo firmami.
MF odhaduje, že by celý proces od zahájení připomínkového řízení až po schválení vítěze výběrového řízení vládou měl trvat 10 měsíců až 1,5 roku.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů