Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hlavní město obnovilo rozsáhlé území mezi Kyjemi, Hostavicemi a Černým Mostem, kterým protéká říčka Rokytka, Svépravický a Hostavický potok. Informoval o tom pražský radní Petr Štěpánek. Podle něj se jedná o dosud nejrozsáhlejší znovuoživení vodních toků v Praze a okolí.

Poptávka po nové technologii CCS napomáhající k zachycování a skladování škodlivých emisí CO2 se zvyšuje díky rostoucímu počtu uhelných elektráren na území EU. Problematickou částí je otázka financování projektu. Komise se zasazuje o komercializaci CCS tak, aby mohla být technologie vyvážena i do rozvíjejících se oblastí jakou je například Čína nebo Indie. Plán Komise na výstavbu několika demonstračních elektráren do konce roku 2015 je zatím v nedohlednu. Naopak největší pokrok prokázalo Norsko, které již zprovoznilo chod jedné elektrárny vybavené technologií CCS.

Snaha sedmi členských zemí Evropské unie ze střední a východní Evropy, které chtěly změnit limity na vypouštění emisí skleníkových plynů v jednotlivých zemích EU, na jednání ministrů životního prostředí minulý týden v Lucemburku neuspěla.

Napětí, které vládne v koalici, se včera ukázalo při střetu mezi poslancem za ODS Janem Klasem a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (zelení). Klas na Bursíka nasměroval interpelaci. Týkala se rozdělování peněz na vodárenskou infrastrukturu. Bursík mu ve sněmovně odpověděl: "S takovou účelovostí, koncentrací argumentů, které jsou nepravdivé, ohnuté, účelově vykládané, jsem se už dlouho nesetkal." Nato Klas obvinil Bursíka, že z něj "dělá blbečka".

Výrobci a dovozci chemikálií se musí do 1. prosince 2008 zaregistrovat u Evropské agentury pro chemikálie, která  zahájila svou činnost prvního června. EACH je zodpovědná za implementaci požadavků na registraci, hodnocení, autorizaci a restrikce chemických látek. V současné době se zabývá zejména registrací 30 000 chemických substancí běžného použití.

Německá společnost RWE se rozhodla k prodeji své přenosové soustavy kvůli vzniklým sporům s Komisí. Jedná se o reakci RWE na liberalizaci trhů s elektřinou a zemním plynem, o kterou usiluje Evropská komise. Spolu s dalšími firmami byla německá společnost obviněna z porušování pravidel hospodářské soutěže, jež brání menším konkurentům prosadit se na trhu s energetikou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů