Pátek, 29. března 2024

Křehký obchod s důvěrou

Největší výrobce dětských přesnídávek v Německu, Claus Hipp, založil svůj byznys na bioproduktech - úzkostlivým matkám nabízí dětské potraviny bez chemie.
Křehký obchod s důvěrou
Snad každý v Německu zná reklamu na přesnídávky, kde usměvavý šedovlasý pán v tmavém obleku a konzervativní vestičce říká divákům: "Za to ručím svým jménem." Je to Claus Hipp (69) který už dobrých padesát let osobně dohlíží na výrobu stejnojmenných dětských příkrmů, jež se dělají výhradně z biosurovin. Roční obrat firmy dosahuje tří set milionů eur.

Aby kojenci prospívali

Firma sídlí v bavorském Pfaffenhofenu nad Ilmem, kde Hipp vyrůstal a kde na statku s rodinou, kravami a koňmi dodnes žije. Továrna zaměstnává tisícovku lidí a každý den naplní milion skleniček s přesnídávkami. Historie značky sahá víc než sto let zpátky.

S výrobou dětských příkrmů začal Clausův dědeček, cukrář Joseph Hipp. Protože jeho manželka nemohla kojit nově narozená dvojčata, hrozilo, že děti nebudou prospívat. Joseph smíchal mléko s práškem z drcených sucharů a děti po takové výživě rostly jako z vody. Brzy se to rozkřiklo a Hipp pak zásoboval moučkou okolní cukráře. Počátkem minulého století už měl manufakturu a výrobek ve žlutočerném balení se prodával až do sedmdesátých let.

Jeden z Hippových synů, Georg, se osamostatnil a podle amerického vzoru začal průmyslově vyrábět zeleninové i masové dětské příkrmy. Brzy přešel od balení v plechovkách k praktičtějším a hygieničtějším skleničkám, které vydržely dodnes. Sortiment se postupně rozrostl o šťávy, dětské dezerty, celozrnné a ovocné kaše, čaje a další výrobky.

Sázka na bio

V roce 1956 se Georg rozhodl, že bude vyrábět pouze z chemicky neošetřovaných surovin - přesvědčil ho švýcarský průkopník biozemědělství Hans Müller. Claus, Georgův syn, už od svých sedmnácti na celý proces výroby dohlížel. Později coby vystudovaný právník a malíř do firmy nastoupil na plný úvazek. Po smrti otce v roce 1967 on a jeho bratři Georg a Paulus podnik převzali a ekologickou výrobu dále rozvíjeli.

Claus jezdil od jednoho statku k druhému a přesvědčoval zemědělce, aby pěstovali rostliny a chovali zemědělská zvířata podle biozásad. Nebylo to lehké, v té době panovalo nadšení z chemických přípravků, které umožňují zemědělcům vyrábět ve větších objemech a s menší námahou. Dnes nakupuje Hipp u tří tisíc biozemědělců a je celosvětově největším zpracovatelem organicko-biologických surovin.

Firma ráda zdůrazňuje, že veškerá kvalita výrobků je kontrolována mnohem přísněji, než předepisují zákony. Hippova laboratoř například dokáže odhalit zrnko soli v padesátimetrovém bazénu. Tento perfekcionismus jí však způsobil dokonce finanční ztráty.

Nitrofenový skandál

V roce 2001 objevila laboratoř Hipp v dodaném drůbežím mase vyšší než povolené stopové množství jedovatého herbicidu nitrofen. Žádná jiná laboratoř maso na tuto látku netestovala. Přestože se surovina ani nedostala do výroby, vypukl takzvaný nitrofenový skandál, který se citelně podepsal na tržbách výrobce přesnídávek. Zasaženi jím byli i ostatní zpracovatelé biokuřat v Německu. Zjistilo se totiž, že nitrofen byl obsažen v krmivu označeném jako "bio", jímž byla drůbež krmena. Spotřebitelé podléhají panice rychlostí blesku - stačí si vzpomenout na zprávy o nemoci šílených krav či o ptačí chřipce.

Jen pro děti

Vedle křehké důvěry se musí průmysl potravin pro batolata vyrovnat i s tím, že jsou děti pravidelnými konzumenty přesnídávek jen zhruba po dva roky svého života. Kromě toho má současná generace o třetinu méně dětí než ta předchozí. Za takových podmínek je i stagnující výše obratu pro Clause Hippa dobrou zprávou.

Přesto se podnikatel do sortimentu pro dospělé pouštět nechce. Už to zkoušel s výživou pro sportovce, diabetiky a obézní lidi. Neuspěl - značka Hipp je prostě neodmyslitelně spojena s lupnutím kovového víčka na přesnídávkové skleničce. I mezi dospělými se ale najdou zákazníci - staří nemocní lidé nebo alergici, mrkvové přesnídávky prý před létem konzumují ženy kvůli karotenu, aby se pěkně opálily.

Změněné potraviny nevedeme

Většina surovin pochází z Německa, část jich firma dováží ze zahraničí. Před dvěma lety se v zemi začalo hovořit o povolení pěstování geneticky změněných rostlin. Claus Hipp pohrozil, že pokud se tak stane, bude odebírat suroviny výhradně ze zahraničí, například ze sousedního Rakouska, které se otevřeně staví proti genovému inženýrství. "Nemohu dopustit, aby ze sousedního pole přelétal na naše biologicky ošetřované pozemky pyl z modifikovaných rostlin," vysvětlil své obavy. Takzvaných GMO se prý bojí, protože jejich vliv na lidské zdraví dosud nebyl dobře prozkoumán, navíc existuje nebezpečí, že genetické změny už se lidstvu nepodaří nikdy vrátit zpátky.

Přísně ekologický přístup k zemědělství považuje Hipp za svou konkurenční výhodu i do budoucna. Sám je přesvědčeným zastáncem čisté energie. Řídí stařičký Mercedes poháněný rostlinným olejem a celý jeho závod čerpá energii výhradně z obnovitelných zdrojů. Ještě když byl prezidentem mnichovské průmyslové a obchodní komory, dojížděl na jednání na kole, aby popíchl své kolegy v drahých, okázalých vozech. Dodnes si vozí kolo v autě.

AUTOR: Jitka Vlková
časopis Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů