Čtvrtek, 28. března 2024

Vojáci vytlačili Greenpeace z Brd

Vojáci vytlačili Greenpeace z Brd
Blokáda místa pro americký radar skončila. Vojáci včera odpoledne zasáhli proti členům Greenpeace, kteří šest týdnů blokovali radarovou kótu 718 v Brdech.

Pět demonstrantů vojáci odvezli a další dva s použitím horolezecké techniky sundali z plošin na stromech.

Obklíčili demonstranty

Členové hnutí Greenpeace svou blokádou protestovali proti záměru vybudovat v Brdech americký radar. "Spolupracovali, tak to nebyl problém," řekl o zásahu mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Dodal, že nikdo nebyl při policejní akci zraněn. Oznámil také, že kolem místa plánované základny postaví armáda plot.

Jeden z demonstrantů Jan Piňos sdělil, že členové Greenpeace už dopředu věděli, že armáda něco chystá, protože do prostoru vjelo větší množství techniky.

"Obklíčili nás, potom přišli do našeho tábora a každého z nás požádali, abychom se jim legitimovali. To jsme však odmítli. Potom už můžu mluvit pouze sám za sebe, ostatní jsem vůbec neviděl, odvlekli mě k vojenskému automobilu a odvezli nás ven,"popsal akci Piňos.

Konec Peacelandu

Premiér Mirek Topolánek (ODS) byl o vojenské akci akci informován. "Armáda sjednala pořádek na místě, kde byl porušován zákon," řekl po včerejším zasedání vlády novinářům.

Členové Greenpeace vyhlásili na radarové kótě v Brdech před týdnem svůj stát Peaceland. K jeho zásadám patřilo, že se tam nesměly nosit zbraně. Už dříve prý demonstranti, kteří pobývali v Brdech, dostali informaci, že byl podepsán rozkaz k vyklizení radarové kóty.

"Víme, že policisté něco proti nám chystají, že fasují přístroje na noční vidění, ale nic se zatím neodehrálo," řekl ještě o víkendu ředitel Greenpeace Jiří Tutter.

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák až do neděle neustále opakoval od konce dubna neměnné stanovisko, že "o případném silovém řešení situace na kótě nemá žádné informace".
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů