Pátek, 29. března 2024

Číňané prý využívají přírodní zdroje příliš rychle

Číňané prý využívají přírodní zdroje příliš rychle

Ženeva - Čína využívá své přírodní zdroje dvakrát rychleji, než jsou obnovovány. O tom, zda se podaří dostat potřeby čínského hospodářství a přírody na udržitelnou úroveň, rozhodne příští dvacetiletí. Ve své nejnovější zprávě to konstatuje Světový fond na ochranu přírody (WWF). Disproporce mezi využíváním a obnovou se týká zejména zemědělské půdy, lesů a vody.

Ze zprávy vyplývá, že ekologická stopa, tedy velikost pozemků a vodních zdrojů potřebných k uspokojení potřeb každého člena společnosti, v Číně odpovídá 1,6 hektaru na osobu. Kdyby Čína, v níž žije 1,2 miliardy lidí, tedy šestina obyvatel planety, chtěla tímto způsobem pokračovat i v budoucnu, musela by buď zdvojnásobit pozemky, z nichž čerpá vodu a na nichž pěstuje zemědělské plodiny, anebo svou ekologickou stopu zmenšit na 0,8 hektaru na osobu.

WWF při posuzování situace v Číně spolupracoval s organizací Global Footprint Network a s čínským výborem pro mezinárodní ekologickou a rozvojovou spolupráci.

Ze zprávy Global Footprint Network týkající se Afriky vyplývá, že i mnohé africké země postupně vyčerpávají své přírodní zdroje, ale tamní situace zatím není tak dramatická jako v Číně. Ekologická stopa tam činí 1,1 hektaru na osobu, i když k dispozici je 1,3 hektaru.

Globálně platí, že pro každého člověka jsou na Zemi k dispozici zdroje odpovídající 1,8 hektaru, avšak lidstvo dnes zajišťuje své potřeby na dluh, protože využívá zdroje ze 2,2 hektaru na osobu. Do roku 2050 prý potřeba zdrojů a prostor na uložení odpadu bude tak velká, že by lidstvo muselo mít k dispozici ještě jednu planetu.

Pro Čínu WWF doporučuje začít postupně zavádět jednoduchá, levná a pro veřejnost přijatelná opatření, jako jsou investice do technologií nezatěžujících životní prostřední a využívání energeticky úsporných žárovek. Postupně se k tomu musí připojit urbanistická opatření, omezení produkce skleníkových plynů a lepší hospodaření s půdou.

http://www.ceskenoviny.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů