Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svazky obcí dokážou úspěšně řešit i velké vodohospodářské projekty

Projekt Čistá řeka Bečva byl zaměřen na odvádění a čištění odpadních vod v horní části jejího povodí.
Svazky obcí dokážou úspěšně řešit i velké vodohospodářské projekty
Název projektu Čistá řeka Bečva

Příjemce dotace Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko

Mít čisté potoky, řeky a hlavně zdroje pitné vody je cílem snad všech obcí a měst. Na Vsetínsku začali reprezentanti zainteresovaných obcí uvažovat o projektu na zlepšení čistoty řeky Bečvy již v devadesátých letech minulého století. Nečekali tedy, až je někdo "shora" donutí kanalizaci a čističky odpadních vod vybudovat, a o celé desetiletí tak iniciativně předběhli současný závazek České republiky vůči EU týkající se čistoty vod.

PREMIÉRA SVAZKU OBCÍ V ROLI REALIZÁTORA

Projekt Čistá řeka Bečva byl zaměřen na odvádění a čištění odpadních vod v horní části jejího povodí. Jde o rozsáhlé území 15 měst a obcí Mikroregionu Vsetínsko s celkovým počtem 105 tisíc obyvatel, které zahrnuje povodí Rožnovské a Vsetínské Bečvy, jež se pod Valašským Meziříčím spojují v řeku Bečvu. Poprvé v historii České republiky se tak realizátorem vodohospodářského projektu stalo sdružení obcí.

Fyzická realizace projektu byla zahájena v roce 2005 a o dva roky později v květnu 2007 nabylo právní moci poslední z celkem pětašedesáti kolaudačních rozhodnutí a proběhlo i slavnostní ukončení celého náročného projektu. Nyní jsou již uzavřeny všechny finanční toky projektu a na nově vybudovaných nebo zrekonstruovaných zařízeních běží zkušební provoz.

Zároveň probíhá splácení poskytnutého úvěru, který byl získán od Komerční banky. Část (předfinancování) bude hrazena z přijaté dotace z unijního fondu ISPA, zbylá část (spolufinancování) bude splácena po čtvrtletních splátkách do září roku 2022.

Od realizace průkopnického projektu Čistá řeka Bečva se situace při přípravě a uskutečňování vodohospodářských projektů různého druhu v České republice hodně změnila. Naše města a obce se v současné době stále častěji sdružují do svazků, které jim umožňují realizovat i velké vodohospodářské projekty. A již se přizpůsobily také zdejší banky, které nyní svazkům obcí na tyto projekty běžně půjčují finanční prostředky.

PROJEKT POKRAČUJE I INSPIRUJE

Zprovozněním veškerých zařízení, vyčíslením nákladů a rozsahu díla však projekt Čistá řeka Bečva pro jeho tvůrce zdaleka nekončí. Už teď se připravuje jeho pokračování, projekt Čistá řeka Bečva II, do něhož by mělo být tentokrát zapojeno celkem 16 měst a obcí regionu. Projekt Čistá řeka Bečva je vzorovým příkladem pro další vodohospodářské projekty nejen v ČR, ale i v dalších evropských zemích. Pro zkušenosti si přijeli například zástupci z bulharského a rumunského ministerstva pro životní prostředí a s úspěchem byl projekt prezentován také v řeckém parlamentu.

Financování projektu

Projekt byl realizován z fondu ISPA

Celkové náklady projektu (cca) 1100 mil. Kč

Výše dotace z fondu ISPA (necelých) 800 mil. Kč

Sdružené úvěry (formou syndikovaného úvěru) od Komerční banky 462 mil. Kč

AUTOR: Jaromír Kudlík

Město Vsetín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů