Pátek, 19. dubna 2024

Jedovatá skládka zatím pospává

Jedovatá skládka zatím pospává

Pozďátky/ Po loňské osobní návštěvě nebezpečné skládky v Pozďátkách se ministr životního prostředí Martin Bursík rozhodl pro razantní řešení. Stát ji od majitele, italské firmy Logika, odkoupí a na vlastní náklady sprovodí ze světa tak, že zde zůstane pouze zelená louka.

Soukromý vlastník začal licitovat o konečné sumě, za kterou místo prodá a zpočátku požadoval celých padesát milionů korun. Argumentoval dosavadní výší nákladů spojených s provozem a částečným zabezpečením skládky proti dalším průsakům jedů do podloží.
Podle ministerských úředníků jsou ale uznatelné náklady ani ne za pětadvacet milionů korun, což je necelá polovina částky, kterou Logika původně požadovala.
"Teď jednáme s ministerstvem financí o uvolnění peněz na odkoupení," uvedl Bursíkův náměstek Karel Bláha. V červenci bude známovíce. Jasné zatím není ani to, na koho vlastně nakonec bude skládka převedena. Variant je několik, mezi nimi jako potenciální nový majitel figurují kraj nebo sdružení obcí v těsné blízkosti skládky.
Sanace pak může stát dalších 150 až 300 milionů korun. Peníze půjdou z operačního programu Životní prostředí.
Nebezpečný odpad se v Pozďátkách skladuje od roku 1994, od roku 1996 tu do podloží prosakují nebezpečné látky jako kyanidy či modrá skalice. Počínaje rokem 1997 je skládka mimo provoz. Logika ji vlastní od roku 2002.

zdroj: SZ Vysočina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů