Sobota, 20. dubna 2024

CVVM: Češi se neshodnou v názoru na to, jak se ČR staví k ekologii

CVVM: Češi se neshodnou v názoru na to, jak se ČR staví k ekologii

 Praha - Česká veřejnost je rozdělena přibližně na dvě stejné poloviny v názoru na to, jak se Česká republika věnuje ochraně životního prostředí. Téměř polovina dotazovaných se domnívá, že se ČR věnuje otázkám životního prostředí dostatečně, 45 procent si myslí opak. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CVVM, který má ČTK k dispozici. Nejlépe vnímají postoj ČR k ekologii příznivci ODS.

Nejhůře se podle názoru Čechů staví k ochraně životního prostředí vláda a parlament. Podle šesti z deseti dotazovaných se parlament k otázkám životního prostředí nestaví dobře, opak si myslí 17 procent lidí. Činnost vlády považuje v oblasti ekologie za špatnou 61 procent lidí, jedna čtvrtina její práci v oblasti ekologie schvaluje.

Téměř polovina lidí kritizuje přístup ministerstva životního prostředí (MŽP) k ekologii, naopak dvě pětiny respondentů jeho přístup schvalují.

Nejméně jednotní jsou Češi v hodnocení krajských zastupitelstev, zhruba třetina hodnotí jejich práci kladně, třetina záporně a třetina se neuměla vyjádřit.

V případě obecních zastupitelství a ekologických organizací převažuje podíl těch, kteří jejich práci vnímají kladně. Přes polovinu lidí si myslí, že ekologické organizace odvádějí v oblasti ekologie dobrou práci, 24 procent si myslí opak.

Práci parlamentu, vlády, MŽP, obecních i krajských úřadů v ochraně přírody hodnotí kladně nejčastěji příznivci ODS a většinou také lidé s dobrou životní úrovní. Práci vlády vnímají kladně také voliči KDU-ČSL. K práci parlamentu, vlády a MŽP v oblasti ekologie jsou více kritičtí voliči ČSSD a KSČM. Ekologické organizace pracují dobře podle lidí, kteří mají dobrou životní úroveň. Práci ekologických organizací častěji kritizují muži.

Oproti roku 2007 mírně vrostl počet těch, kteří práci institucí v ekologii kritizují. Například vládu hodnotilo letos negativně o šest procent lidí více než loni.

Květnového průzkumu společnosti CVVM se zúčastnilo 1066 respondentů starších 15 let.
Hodnocení činnosti v ochraně životního prostředí (údaje v procentech):

 

velmi špatně spíše špatně spíše dobře velmi dobře neví
Parlament 17 44 17 - 22
Vláda 15 46 24 1 14
Ministerstvo životního prostředí 13 35 36 3 13
Krajské úřady 8 27 30 2 33
Obecní úřady 9 23 47 6 15
Ekologické organizace 6 18 43 10 23


Zdroj: CVVM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů