Pátek, 19. dubna 2024

V Hodoníně na Chrudimsku skončila likvidace skládky nebezpečného odpadu

V Hodoníně na Chrudimsku skončila likvidace skládky nebezpečného odpadu

HODONÍN - Po necelých dvou letech skončila třetí etapa sanace skládky v Hodoníně u Nasavrk na Chrudimsku. Agentuře Mediafax to v pondělí řekla tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.


Celkem se od září 2006 odtěžilo 4567 tun odpadu. Přes tisíc tun byly pevné odpady, dalších dvanáct set tun kaly. Při obnově bývalé skládky se odvezlo i přes 2 200 tun zamořené zeminy a agrochemické odpady. Sanace stále 64 588 000 korun. Šedesát pět procent nákladů se zaplatilo z Operačního programu Infrastruktura, deseti procenty přispěl Státní fond životního prostředí. Zbylých 18 milionů korun zaplatil Pardubický kraj. "Obec by sanaci sama nezvládla. My jsme si proto pozemek za symbolickou korunu pronajali a postarali se o likvidaci skládky", řekl agentuře Mediafax radní Pardubického kraje Petr Šilar (KDU-ČSL).


I v následujících letech budou na lesním pozemku u Hodonína ekologové odebírat kontrolní vzorky a zjišťovat kvalitu podzemních vod. Skládka vznikla rozhodnutím ONV Chrudim v roce 1967. Na vymýceném lesním pozemku se odkládaly obaly od postřiků používaných v zemědělství, odpady zbylé po mytí traktorů a další odpad.


V současné době se v Pardubickém kraji pracuje ještě na sanaci areálu bývalé Transporty v Chrudimi.


Autor / zdroj: MEDIAFAX
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů