Pátek, 19. dubna 2024

CNG je nejlevnější palivo pro automobily v ČR

S vozy na stlačený zemní plyn ušetříte až polovinu nákladů na pohonné hmoty.
CNG je nejlevnější palivo pro automobily v ČR

Rostoucí ceny paliv a tlak na minimalizaci zátěže životního prostředí vedou k logické otázce: Není nejvyšší čas přejít v oblasti dopravy na CNG? Ceny pohonných hmot lámou rekordy. Natural 95 podražil v posledních týdnech nad hranici 33 Kč za litr, nafta vás přijde ještě o dvě koruny dráž. Bohužel vzhledem k blížícímu se období letních prázdnin a prognózám analytiků lze s jistotou říci - bude ještě hůře. Stále více majitelů automobilů proto přemýšlí o alternativních palivech. Nejekonomičtější volbou je stlačený zemní plyn (CNG). Za jeden m3 CNG, který odpovídá 1 litru benzínu nebo nafty, zaplatíte přibližně 15 Kč. Stlačený zemní plyn, který není zatížen spotřební daní, vás tedy přijde o polovinu levněji než klasická paliva.

"Pořizovací cena automobilů na CNG zhruba odpovídá dieselovým. Za nový vůz s motorem speciálně vyvinutým pro stlačený zemní plyn tedy zaplatíte zhruba o 60 až 80 tisíc korun více, než za automobil se spalovacím agregátem. Přesto však ušetříte," tvrdí expert na CNG ze společnosti RWE Transgas Lubomír Kolman a dodává. "S polovičními náklady na nákup paliva totiž dosáhnete úspory 1,20 až 1,40 Kč na kilometr. Po absolvování 50 až 55 tisíců kilometrů se zvýšená cena vozidla na CNG vrátí." Pro firmy s velkým akčním rádiem to zpravidla nepředstavuje období delší než jeden rok. Úspory v oblasti autobusové dopravy jasně dokládá analýza dopravního podniku města Brna. Ten provedl podle údajů České plynárenské unie analýzy roční spotřeby 68 sólo a 42 kloubových autobusů. Při jejich průměrném dojezdu 250 km denně dosáhla celková úspora nákladů až 4,29 Kč/km.

Výběr CNG vozidel na českém trhu

Pro plynofikaci firemních vozových parků mluví i stále se rozšiřující nabídka CNG vozidel na českém trhu. Mezi užitkovými a osobními vozy si pak lze vybrat z více než deseti druhů - např. Fiat Multipla, Fiat Doblo, Fiat Punto, Fiant Panda, Opel Zafira či Opel Combo, Citroen Berlingo a C3, Renault Kangoo, Volkswagen Caddy, Volkswagen Touran či Passat. Již brzy se nabídka rozšíří i o Fiat Ducato a Mercedes. Prototyp Octavie Combi na CNG již představila i Škoda Auto. V oblasti autobusové dopravy je na výběr SOR, Karosa Citelis či TEDOM 123 G.

"Je-li zemní plyn spalován v motoru speciálně vyvinutém pro tuto pohonnou hmotu, bývá jeho výkon díky vysokému oktanovému číslu 130 vyšší než u benzínového agregátu," konstatuje Lubomír Kolman. "U vozů s původní benzínovou konstrukcí klesá výkon o několik procent, ale běžný řidič to vůbec nepozná," tvrdí ještě expert RWE.

V šedesáti zemích světa dnes jezdí na CNG více než 7,5 milionu vozidel. Nejvíce jich je v Argentině (více než milion), v Brazílii (550 tisíc), v Itálii (412 tisíc) a na Ukrajině (100 tisíc). V sousedním Německu je evidováno 55 tisíc vozidel a u nás zatím více než jeden tisíc. Z tohoto počtu je přes 750 osobních a dodávkových automobilů, 8 nákladních, 5 svozových vozidel odpadu, 14 vysokozdvihů a 2 rolby. Na českých silnicích dále můžete potkat 215 autobusů v městské hromadné dopravě a meziměstské linkové dopravě.

CNG autobusy jsou ekologičtější

Nejsou to však jen ekonomické aspekty, které jasně hovoří pro zvýšení využití CNG v dopravě. Podle studie Centra dopravního výzkumu v Brně produkuje totiž pohon CNG o více než 50 procent prachových částic méně, než stanoví norma EURO V, která má vstoupit v platnost v říjnu roku 2009. Zatímco tedy ceny vozidel využívající ropné pohonné hmoty budou v souvislosti s nutností dovybavit je zařízeními, které sníží produkci emisí škodlivin, stoupat, cena CNG autobusů zůstane stejná. Znečištění ovzduší prachovými částicemi se podílí na úmrtnosti obyvatel z 5 až 13 procent a České republice hrozí za neplnění evropských imisních limitů sankce Evropské komise. Jak vyplynulo z průzkumu agentury Ipsos Tambor z března letošního roku mezi obyvateli ČR, autobusy na CNG by ve svém městě či obci uvítalo 88 procent z nich.

V současnosti je majitelům vozidel na CNG v ČR k dispozici 17 veřejných plnicích stanic. Do roku 2020 by jich pak mělo být celkem zhruba 400, z toho jednu čtvrtinu vystaví plynárenské společnosti. Předpokládá se, že v této době už bude jezdit po silnicích v Čechách a na Moravě 350 až 450 tisíc vozidel na CNG.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů