Čtvrtek, 28. března 2024

NWR se přiblížila zahájení v Debiensku

NWR se přiblížila zahájení v Debiensku
Těžařská společnost New World Resources (NWR) by mohla podle agentury Bloomberg zahájit přípravné práce na těžbu uhlí v polském dole Debiensko nejpozději do jednoho měsíce, jakmile dostane všechna nutná povolení.

Licenci NWR na těžbu uhlí v Polsku musí podepsat ministr životního prostředí, uvedl zástupce ministerstva Maciej Mlynarczyk. Firma podle něj s vládou rovněž musí dokončit dohodu o využití země.

Jak před týdnem informoval polský deník Rzeczpospolita, obnova zavřeného dolu v Debiensku přijde NWR na 600 až 800 milionů eur (až 20 miliard korun). Podle Rzeczpospolity chce Bakala v Debiensku těžit zhruba čtyři miliony tun uhlí ročně, tedy skoro stejně jako dvě klíčové šachty největšího evropského producenta černého uhlí - polské firmy Kompania Weglowa.

Ani tato pozitivní informace nezabránila pondělnímu propadu akciím NWR na pražské burze o 5,8 procenta na 586 korun za kus.

"Prozatím se tak nepotvrzuje domněnka, že dnešní zařazení akcie do indexu by mohlo zvýšit poptávku, protože investoři do indexů budou upravovat svá portfolia. Za obratem vývoje kurzu nestojí žádné významné zprávy o společnosti. Došlo tak zřejmě k vybírání zisků na titulu, který za půldruhého měsíce obchodování posílil o více než 40 procent," říká analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

K růstu akcií těžařské společnosti napomáhaly mimo jiné i zprávy o údajně brzkém udělení licence na polské ložisko uhlí v Debiensku. Analytici označovali možnost připočíst k vlastním českým zásobám NWR také 190 milionů tun uhlí za rozhodující pro další osud titulu, který byl nedávno s úspěchem uveden na burzách v Praze, Londýně a Varšavě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů