Středa, 24. dubna 2024

Děti nechtějí na tábory v přírodě

Děti nechtějí na tábory v přírodě

Praha - Příměstské tábory se stávají mnohem oblíbenější než klasické letní tábory v přírodě. Líbí se dětem i rodičům. Důvodů je několik. Rozhoduje především cena.

Příměstské tábory jsou totiž v průměru třikrát levnější než pobytové tábory uprostřed lesů nebo někde u rybníka. Stojí nejčastěji něco přes tisíc korun. Také program bývá ve městech atraktivnější.

Řada dnešních dětí už nechce na klasické tábory jezdit, děti jsou zvyklé na civilizaci a strávit 14 dní v lese bez teplé vody a bez počítače je pro ně téměř nepředstavitelné.

Děti by se měly osamostatnit

Podle odborníků však tento trend dětem neprospívá. „Každé dítě by se mělo osamostatnit a alespoň o prázdninách se osvobodit od negativních vlivů rušné civilizace. Děti by měly dokázat samy sobě, že se o sebe umějí postarat. To platí především u starších dětí,“ řekla Deníku Jitka Havlová, dětská psychiatrička.

Příměstské tábory jsou podle psychologů ideální zejména pro menší děti. Přes den se zabaví s kamarády a večer se jim nestýská po rodičích. „Malé nebo úzkostlivé děti by hned rodiče neměli posílat pryč na dlouhé týdny, to jim může ublížit. Příměstský tábor dítě naučí zapojit se do kolektivu a zároveň být samostatné. Později může bez problémů jet i na pobytový tábor,“ vysvětlila Jitka Havlová.

Příměstské tábory mají tu výhodu, že mohou nabídnout bohatý program. Sportovní vyžití, jazykovou výuku, výtvarné a tvůrčí kroužky, výlety a podobně.

Chybí táborové kouzlo

„Plus je, že je oděti skvěle postaráno, mají připravený pestrý program. Bohužel tady ale nikdy nevznikne takový kolektiv, jako tomu bývá na pobytových táborech. Chybí tomu takové to táborové kouzlo,“ vysvětlila Radka Suková, instruktorka příměstského tábora Týdny pohybu hrou. Tábory, ať už v jakékoli formě, jsou pro děti z psychologického hlediska velmi prospěšné. „Každé dítě by mělo někdy nějaký tábor rozhodně absolvovat,“ uzavřela

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů