Čtvrtek, 28. března 2024

ArcelorMittal představil balík opatření, která by měla zlepšit ovzduší na Ostravsku

ArcelorMittal představil balík opatření, která by měla zlepšit ovzduší na Ostravsku

OSTRAVA - Emise z hutního komplexu ArcelorMittal budou v dohledné době výrazně nižší. Generální ředitel společnosti Sanjay Samaddar řekl, že firma pracuje na mnoha opatřeních, která omezí množství polétavého prachu i dalších škodlivin.


Technologická opatření chce firma realizovat v několika etapách. Zatím podnik zvýšil intenzitu čištění komunikací, aby snížil množství polétavého prachu, a také zastavil noční nakládku vagonů, která trápila hlukem obyvatele bydlící poblíž nádraží v Bartovicích. Nyní připravuje odprášení v ocelárně, takže nebude třeba otevírat střechu provozu, kudy unikal do ovzduší červený kouř s oxidem železa. V běhu je výběrové řízení na firmu, která by měla dodat nejmodernější stroj na pálení šrotu, takže i v tomto případě by se do půl roku měl elimiovat další zdroj červeného kouře. Dále firma připravuje odprášení aglomerace a odsíření kotlů energetiky. Mezi nejtvrdší oříšky bude patřit výměna zastaralých tandemových pecí ocelárny za kyslíkové konvertory a modernizace koksové baterie.

ArcelorMittal po dohodě s krajským úřadem začal spolupracovat s odbornými týmy Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava, které pomáhají navrhovat nejlepší dosažitelné technologie a navíc oponují projekty společnosti ArcelorMittal. „V této chvíli je jasné, jak bude vypadat odprášení aglomerace. Snížit by mělo emise prachu z 50 až 70 mg na kubík na 20 mg,“ uvedl rektor univerzity Tomáš Čermák s tím, že obdobný typ odprášení mají Třinecké železárny a jeho účinnost je ještě vyšší. „Připomínkovali jsem suché odprášení kotlů, které se provádí u dvou z nich a jeho účinnost je jen třicet až padesát procent. Další kotle se budou odsiřovat mokrou nebo polosuchou metodou, která je výrazně účinnější. Nové filtry by měly být v provozu do roku 2014,“ uvedl Čermák s tím, že se tak podaří snížit emise oxidů síry z limitních 4709 tun za rok pod čtyři tisíce tun. Jen první dvě investice, tedy odprášení aglomerace a odsíření energetiky, by mělo společnost přijít na více než miliardu korun.

Samaddar se snažil vysvětlit, že ArcelorMittal přichází s opatřeními s takovým zpožděním proto, že je zbrzdila fůze firem Mittal a Arcelor, po níž bylo třeba rozhodnout, co bude která továrna spojeného komplexu vyrábět. Hejtman Evžen Tošenovský uvedl, že politická reprezentace se i v minulých letech snažila vést s podnikem jednání a není pravdou, že by byla nečinná. „Nemáme mnoho nástrojů, jak donutit firmy ke snižování emisí ještě pod povolené limity, pokud samy nechtějí,“ uvedl Tošenosvký. Obrat v situaci nastal až po dubnové návštěvě majitele Lakhsmiho Mittala v Ostravě, kde se zavázal napravit postup podniku, který je největším znečišťovatelem životního prostředí v Moravskoslezském kraji.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů