Čtvrtek, 28. března 2024

Už jen do konce června mají mladí lidé z celé České republiky šanci získat finanční podporu pro své projekty z programu Make a Connection -- Připoj se

Už jen do konce června mají mladí lidé z celé České republiky šanci získat finanční podporu pro své projekty z programu Make a Connection -- Připoj se

Už jen několik dní mají mladí lidé ve věku 16-26 let možnost přihlásit své dobrovolnické projekty do programu Make a Connection -- Připoj se a získat na ně až 50.000 Kč. Již sedmý ročník tohoto úspěšného programu nabízí mladým lidem opět možnost získat finanční podporu na jejich vlastní dobročinné, komunitní projekty. Program v České republice realizuje Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) ve spolupráci a za podpory společností Nokia a nadace International Youth Foundation (IYF). Cílem programu je podporovat vlastní projekty mladých lidí a pomoci jim v dalším vzdělávání a získávání důležitých životních dovedností a zkušeností.

Zájemci o účast v programu z řad mládeže musí svůj projekt přihlásit nejpozději do 30. června 2008. Poté bude následovat vyhodnocení projektových návrhů. Realizace projektů, kterým bude udělena finanční podpora, bude probíhat od září 2008 do března 2009. Veškeré informace o účasti v programu včetně formuláře přihlášky projektu (žádosti o grant) jsou k dispozici na www.pripojse.cz.

V letošním roce program "Make a Connection -- Připoj se" rozšiřuje svou působnost do celé České republiky a současně zvyšuje věkový limit pro uchazeče z řad mladých lidí. Zatímco v loňském roce se do programu mohli zapojit pouze dobrovolníci ve věku od 16 do 24 let v pěti krajích ČR, letos se tak do programu mohou přihlásit mladí lidé ve věku od 16 do 26 let z celé České republiky.

"Základní filozofie programu zůstává stále stejná," říká Hana Šilhánová, ředitelka NROS. "Chceme podporovat dobré nápady iniciované mladými lidmi a pomáhat jim v rozvíjení dovedností, které jsou důležité pro živo! t."

Na projekty mladých lidí je v roce 2008 vyhrazena částka ve výši 3 milionů Kč. Aby dobrovolníci získali na svůj projekt až 50 000 Kč, musí se zaměřit na zlepšení svého okolí, komunity, v níž žijí. A je jedno, jestli svou energii věnují do projektů na ochranu životního prostředí, pomoc handicapovanému spolužákovi nebo třeba rozvoji kultury. Kromě finančních prostředků na realizaci projektů absolvují mladí lidé, jejichž projekty získají finanční podporu, také několikadenní školení, kde se naučí, jak své projekty řídit, jak komunikovat v rámci projektového týmu a mnoho dalšího.

"Letošní školení bude mít mnohem interaktivnější a praktičtější formu zaměřenou na problémy, o nichž se ve škole běžně neučí," dodává Hana Šilhánová. "Mladí účastníci školení pak budou navíc své zkušenosti a vědomosti předávat dál formou výuky svých vrstevníků a kolegů, členů projektového týmu, což považuji za fantastickou věc. Ráda bych této příležitosti využila k poděkování všem našim mediá! lním a regionálním partnerům a dalším subjektům, které nás pod! pořily. Jejich pomoci si skutečně velmi vážíme a těšíme se na další spolupráci."

"Jsme rádi, že můžeme na místní úrovni podpořit mladé lidi, kteří vkládají obdivuhodnou energii a nadšení do řešení důležitých věcí a problémů, které vidí kolem sebe," hodnotí přínos programu Ján Kolimár, ředitel společnosti Nokia pro Polsko ČR a SR, a dodává: "Oni sami ví nejlíp, co je v jejich okolí potřeba, a přicházejí také se skvělými nápady, jak toho dosáhnout. Moc jim fandíme a jsme připraveni je podporovat i v následujících letech."

K dnešnímu dni bylo z programu "Make a Connection - Připoj se" podpořeno více než 400 dobrovolnických projektů mladých lidí, na kterých se přímo podílelo na 3300 dobrovolníků. Tyto projekty pozitivním způsobem ovlivnily život bezmála 180 tisíc lidí. Na základě těchto vynikajících výsledků se společnost Nokia rozhodla pokračovat ve své podpoře a v partnerství s NROS, a bude tak aktivity mladých dobrovolníků v ČR rozvíjet v období dalších tří let.

O programu ! "Make a Connection -- Připoj se"
Make a Connection -- Připoj se je součástí globální iniciativy společnosti Nokia a nadace International Youth Foundation (IYF). Jeho cílem je podpora pozitivního rozvoje mladých lidí tím, že jim nabízí příležitost navázat užší kontakt s jejich rodinami, vrstevníky a okolím obecně. Program rozšiřuje možnosti vzdělání mladých lidí, pomáhá jim získávat životní zkušenosti a podílet se na životě v jejich okolí. V dubnu 2002 byl program "Make a Connection -- Připoj se" zahájen v České republice jako společná iniciativa Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a společnosti Nokia. Program od roku 2008 probíhá v celé ČR. Za celkové vedení a koordinaci programu zodpovídá Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). Další informace o programu "Make a Connection -- Připoj se" jsou k dispozici na www.pripojse.cz.

O Nadaci rozvoje občanské společnosti (NROS)
Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) usiluje o posílení neziskového sektoru v Č! eské republice prostřednictvím filantropie a dobrovolnické prá! ce i pro střednictvím projektů, které přispívají k rozvoji občanské společnosti a evropské integraci. Nadace podporuje neziskové organizace, jež pracují s ohroženými nebo znevýhodněnými skupinami, brání lidská práva, demokratické hodnoty, toleranci a respektování práv menšin nebo jiným způsobem zvyšují povědomí o těchto otázkách mezi občany. Jednou z cílových skupin nadace jsou děti a mladí lidé. Další informace o NROS jsou k dispozici na www.nros.cz.

O společnosti Nokia
Nokia má pozitivní vliv na společnost, který přesahuje oblast vyspělých technologií, produktů a služeb, vytvářených touto firmou. Prostřednictvím spolupráce s neziskovými a vládními organizacemi společnost připravuje mladé lidi k tomu, aby se chopili příležitostí, vytvářených v rámci globální ekonomie a nových technologických objevů. Společnost Nokia již investovala do rozvojových programů mládeže částku v celkové výši 34 milionů amerických dolarů, přičemž z přínosů těchto aktivit bezprostředně čerpalo bezmála! 400 000 mladých lidí z 26 zemí světa. Více informací o společnosti Nokia naleznete na stránkách www.nokia.cz.

O nadaci International Youth Foundation
Nadace International Youth Foundation (IYF) podporuje mimořádný potenciál mladých lidí. Od svého založení v roce 1990 IYF buduje celosvětovou síť firem, vládních a nevládních organizací, které podporují a vedou mladé lidi k tomu, aby z nich byli zdraví, produktivní a aktivní občané. Programy IYF jsou katalyzátory změny, která napomáhá mladým lidem v tom, aby získali kvalitní vzdělání a dovednosti důležité pro jejich budoucí zaměstnání, aby se uměli správně rozhodnout a byli schopni přispívat ke zlepšení své komunity. Pro další informace navštivte www.iyfnet.org.

Dotazy sdělovacích prostředků:

NROS:
Anna Kačabová
tel.: 420 227 217 254
mob.: 420 605 161 138
e-mail: anna.kacabova@nros.cz
www.pripojse.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů