Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Automobily jsou součástí každodenního života a zároveň významným zdrojem emisí CO2 (12 % v EU). Proto Evropská komise předložila návrh legislativy vyžadující snížení emisí u nových automobilů na 130 g/km do roku 2012 a snížení o dalších 10 g/km ve stejném termínu prostřednictvím dalších legislativních opatření.  Směrnice 1999/94, která upravuje dostupnost informací pro spotřebitele o spotřebě paliva a emisích CO2 při prodeji nových osobních automobilů, by měla být novelizována. Proto Evropská komise otevírá veřejnou konzultaci,ve které se chce dozvědět názory veřejnosti na dostupnost zmíněných informací. Konzultace je formou on-line dotazníku otevřena do 28. července 2008.

Česká republika má čtvrté nejhorší exhalace skleníkových plynů na jednoho obyvatele ze všech 27 zemí Evropské unie [1]. Ukázala to dnes zveřejněná srovnávací statistika Evropské komise.
Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
„Česká čísla jsou alarmující. Vláda musí přijít s konkrétními kroky, které také u nás rozhýbou inovace a investice do čistých technologií. Česká republika má výborné inženýry, silné průmyslové firmy i tradici strojírenského průmyslu, takže pro zdejší podniky se ve snižování exhalací skrývá velká  příležitost. Prvním takovým úkolem by byl nový zákon o teple z obnovitelných zdrojů, který pomůže investicím do zelené energetiky. Potřebujeme také legislativu, která na příštích několik desetiletí krok po kroku, rok po roku rozvrhne, jak budou exhalace klesat.“

Dva Češi byli zatčeni v Indii za nepovolené sbírání vzácných brouků a motýlů v národním parku. Informoval o tom včera server The Statesman. Český konzulát v indickém hlavním městě Dillí se k tomu odmítl vyjádřit. Podle serveru jsou zatčenými dvaapadesátiletý Emil Kučera a jednapadesátiletý biolog Petr Švácha. Oba prý odchytávali živočichy v parku poblíž města Dárdžiling v severovýchodní Indii. Na internetových stránkách Entomologického ústavu Akademie věd je Petr Švácha uveden jako vědecký pracovník na oddělení ekologie a ochrany přírody.

Karlovy Vary zahájily separování drobného elektronického odpadu. V ulicích lázeňského města se objevilo deset červených stacionárních kontejnerů, do který mohou lidé staré elektrické přístroje ukládat. Jak uvádí Hana Ansorgová ze společnosti ASEKOL, červené nádoby jsou v karlovarských ulicích umístěny zkušebně do konce letošního roku.
Sběr vysloužilých elektrospotřebičů se kromě Karlových Varů testuje také v Kladně. Do konce července mají být speciální kontejnery umístěny i v Kralupech nad Vltavou, Písku a Novém Městě na Moravě.

SPOJENÉ STÁTY: Po bouřkách se výrazně zvýšil počet lesních požárů v Kalifornii. V úterý je jich registrováno 842, zatímco v neděli večer jich hořelo jen 520. Většinu jich zažehly blesky. V kalifornii jich bylo zaregistrováno přes 5000.

Rumunská vláda se včera rozhodla ponechat si namísto původních 20 % majoritní 51% podíl v plánovaném projektu na výstavbu jaderné elektrárny Černavoda, uvedla ČTK.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů