Pátek, 29. března 2024

Obchodníci ve světě hladoví po akciích zemědělských firem

Obchodníci ve světě hladoví po akciích zemědělských firem
Ačkoliv pro většinu společností na světových burzách byl začátek letošního roku krušný, v jednom odvětví dobrá nálada přetrvala. Se stoupajícími cenami zemědělských komodit a vyšší poptávkou po alternativních zdrojích energie se daří společnostem podnikajícím v zemědělství. A investoři této příležitosti rychle využili.

Novými "trháky" světových burz se stávají zejména společnosti zpracovávající zemědělské plodiny a výrobci hnojiv. Jen za poslední rok se vyhouply akcie firmy Bunge, největšího zpracovatele sójových bobů a dalších olejnin na světě, skoro o 40 procent.

O cenné papíry výrobců chemických i přírodních hnojiv je ve světě ještě větší zájem. K nejžádanějším patří akcie největšího světového výrobce hnojiv Potash Corporation of Saskatchewan (PCS). Jeho akcie jen od začátku roku vyšplhaly o závratných 60 procent.

Tento trend zachvátil i evropské akciové trhy. Švýcarský gigant v oblasti hnojiv Syngenta si na curyšské burze od začátku roku připsal skoro desetiprocentní zisk na akcii. A podle analytiků oslovených německým deníkem Handelsblatt se tomuto odvětví otevírají dveře k dalšímu růstu.

Čeští investoři však zatím kouzlo těchto akcií neobjevili, což potvrzuje i vedoucí makléř společnosti Atlantik FT Jan Langmajer. "Naši klienti akcie zemědělských firem nekupují. V tomto odvětví je zájem pouze o komoditní certifikáty," dodává Langmajer. Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum dodává, že čeští investoři nejvíce poptávají pšenici, kukuřici a sóju.

Co vede firmy k úspěchu?

Co vlastně stojí za úspěchem těchto firem? V první řadě jsou to vysoké ceny zemědělských komodit, které dlouhodobě rostou. Například kukuřici dnes pořídíte dvakrát dráž než před rokem. Podobně jsou na tom i ostatní obiloviny. Kdo v současnosti nakupuje sójové boby, zaplatí za ně přibližně o 70 procent víc než loni v červnu.

Zemědělské plodiny navíc neslouží pouze k lidské obživě. Tyto komodity se v době, kdy neúměrně rychle roste cena ropy, začínají rozmáhat i jako alternativní zdroj energie, byť se to mnohým nelíbí.

Dobrým příkladem je využití obilovin ve Spojených státech. Rozloha osetých ploch zde dosahuje rekordní velikosti, přičemž jedním z důvodů je právě zvýšená spotřeba biopaliv. Kukuřice slouží k výrobě ethanolu, který se využívá jako ekologické palivo pro spalovací motory, sója zase slouží k výrobě bionafty.

"Pšeničná pole ve Spojených státech, v Kanadě a na Ukrajině postihla v loňském roce sucha a celosvětové zásoby pšenice klesly na nejnižší míru za posledních 30 let," vysvětluje vysoký růst cen akcií zemědělských společností Tomčiak. Neúroda okamžitě vystřelila ceny pšenice vzhůru a tyto společnosti její vyšší ceny využily.

Odvětví plné akvizic

Čím dražší jsou obiloviny, tím větší zisky plynou zemědělským společnostem a tím více peněz se nabízí ke zhodnocení. Americká společnost Bunge například plánuje převzetí konkurenční firmy Corn Products International za 4,4 miliardy dolarů.

Plán rozsáhlé expanze se v dohledné době chystá odhalit i americký producent hnojiv Agrium. Akvizicemi chce posílit svou pozici na trhu s hnojivy rovněž jeho světový lídr Syngenta.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů