Pátek, 19. dubna 2024

Největší ekologický projekt v USA - z polí s třtinou bude národní park

Největší ekologický projekt v USA - z polí s třtinou bude národní park

Washington - Floridské úřady chystají jeden z největších ekologických projektů v Americe. Od místního cukrovaru koupí za necelé 2 miliardy dolarů 800 čtverečních kilometrů pozemků. Lány cukrové třtiny pak přemění na původní bažiny a zvětší tak známý národní park Everglades. Ekologové jsou nadšeni, ne tak zaměstnanci cukrovaru, dva tisíce jich přijdou o práci.

Florida chce vyčlenit 1,75 miliardy dolarů na vznik nové oblasti, která bude patřit k přírodnímu parku. Za peníze chce odkoupit třtinová pole, která vlastní největší soukromě vlastněná zemědělská firma U. S. Sugar Corp. Podle smlouvy, kterou mají podepsat v září, na nich bude firma hospodařit ještě 6 let. Pak se ale lány cukrové třtiny přemění zpátky na původní bažiny, a zvětší tak národní park Everglades.

Úřady tak chtějí navrátit krajině původní podobu. Vzniknou zde močály a vodní toky, které mají dopomoci regeneraci znečištěných evergladeských vod od jezera Okeechobee až po Floridskou zátoku.

"Záchrana Everglades je stejně velký projekt jako kdysi bylo založení prvního národního parku Ameriky v Yellowstonu. Lepší dárek pro občany Floridy si neumím představit,"  říká Charlie Crist, guvernér Floridy.

Ochránci přírody již dlouho upozorňovali na to, že cukrářský průmysl neblaze působí na životní prostředí, podle nich mohou za znečištění vod umělými hnojivy. Projekt tak má být novou kapitolou oblasti Evergaldes. 

Jenže cukrovar varuje, že o práci přijdou 2 tisíce lidí. US Sugar Corporation je navíc největším pěstitelem cukrové třtiny v Americe a malí dodavatelé se teď bojí, že je budou ještě víc válcovat levné suroviny z dovozu.

Ochránci přírody jsou ale nadšení. Národní park Everglades, založený v roce 1934, je známý díky unikátnímu ekosystému. V bažinách na úrovni moře tam žijí aligátoři, krokodýli a mnoho druhů vodních ptáků.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů