Čtvrtek, 28. března 2024

Podnikatelé a samosprávy chtějí pravidla, která usměrní ekology

Podnikatelé a samosprávy chtějí pravidla, která usměrní ekology

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Podnikatelé a samosprávy na severu Moravy chtějí usměrnit působení ekologických aktivistů, aby nemohli blokovat důležité stavby. Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje chce společně s krajskou hospodářskou komorou zpracovat analýzu, která bude mapovat aktivity ekologických nevládních organizací.


Materiál by měl být výzvou pro parlament a vládu, aby vznikla přesnější pravidla pro působení ekologů, řekl předseda představenstva komory a první viceprezident sdružení Pavel Bartoš.

"Ekologické nevládní organizace představují vážný problém, kterým je nutno se zabývat, protože kraji škodí," uvedl Bartoš s tím, že kvůli ekologickým aktivistům se v regionu dostala do problémů například výstavba obchvatu Frýdku-Místku, Krnova či napojení nošovické automobilky Hyundai na železniční a silniční síť.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara ale není možné omezovat práva lidí na rozhodování. "Právo vědět a právo účastnit se na rozhodování jsou důležitými právy občanů. A občanská sdružení nejsou ničím jiným, než co mají v názvu, tedy sdruženími občanů. Pokud tedy například z analýzy vyjde nějaký konstruktivní návrh řešení, který tato práva reálně neomezí, ale zefektivní, nebráníme se úpravám,"uvedl Kašpar.

Miroslav Patrik z hnutí Děti Země nechápe, jaký je motiv a co má materiál sdružení a komory řešit. "Podle ústavy každý může dělat cokoliv, co není v rozporu se zákonem. To už tady bylo, že se nepohodlné názory omezovaly zákonem," řekl Patrik. Podle sociologa Jana Kellera není zájem na tom, aby ekologové měli příliš volné pole, protože to může poškozovat zájmy někoho z mocných. "Je třeba, aby lidé věděli, že dneska už je zase zájem na tom omezit práva některých skupin, které trvají na dodržování práva," sdělil Keller.

Na potřebě přesnějších pravidel pro působení ekologických aktivistů se shodli účastníci rady sdružení, jehož je komora členem, na svém opavském zasedání 20. června. Chování ekologů se nelíbí například náměstku opavského primátora Pavlovi Mališovi. "Jejich chování je zcela nedemokratické. Infrastrukturní stavby v kraji zpožďují a zdražují," uvedl Mališ. Bartoš je navíc přesvědčen, že ekologické nevládní organizace mají v současnosti velký prostor. "Jsou mnohdy nečitelné. Nevíme, jaký mají mandát, kdo všechno je platí. Přitom za nimi mohou stát lobby jako nástroj konkurenčního boje," dodal Bartoš. Podle mluvčího ministerstva Kašpara jsou ale demokratické kontroly rozhodovacích procesů jednou z forem protikorupčních mechanismů. Připomínky veřejnosti podle jeho názoru ve valné většině případů prokazatelně vedou ke zlepšení předkládaných projektů.

http://www.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů