Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík zpochybnil práci Pačesovy energetické komise

Bursík zpochybnil práci Pačesovy energetické komise

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) se zítra sejde s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Řeč bude o práci komise pro posouzení energetických potřeb Česka. Té předsedá právě Pačes a měla by nastínit, kudy se bude ubírat česká energetika v příštích letech. A že nepůjde o klidnou diskuzi, naznačil Bursík v Českém Rozhlasu, Pačes podle něj nezvládal ukočírovat práci komise i mediální výstupy. 

Bursík tvrdí, že komise sice posuzovala potenciál alternativních zdrojů energie, nezabývala se ale jadernou energetikou. Nezadala ani žádnou oponenturu. Uvedl také, že komise není složena optimálně, protože v jejím čele nestojí energetik. Dalším negativem je prý potlačený "klimatický aspekt".

Závěry komise by mohly odstartovat dostavbu Temelína 

Pačes už minulý týden uvedl, že komise přímo nedoporučí dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).

Výzva komise k urychlenému uvolnění studie EIA by se podle odborníků mohla stát spouštěcím mechanismem, který odstartuje práce na dostavbě dalších dvou bloků Temelína. To si uvědomuje i Pačes. "Je jasné, že toto doporučení jde tak trochu proti koaliční dohodě. Kabinet se však o ně bude moci opřít jako o nezávislý posudek," řekl minulý týden v tisku.

Zelení proti atomu - hrozí odchodem z vlády 

Bursík doufá, že rozhodnutí o dostavbě Temelína v současné vládě nepadne, jinak by zelení odešli. "Jestliže by mělo exekutivní rozhodnutí padnout v tomto funkčním období, za takové situace bych podal demisi," uvedl. Připomenul, že koaliční smlouva vládě přípravu výstavby jaderných bloků zakazuje. Nové jaderné zdroje ale preferuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) i opoziční ČSSD, která se snaží prosadit, aby o dostavbě dvou reaktorů v Temelíně místo vlády rozhodla sněmovna.

Komise hodlá předat první, zhruba stostránkovou analytickou část svojí zprávy premiérovi Mirku Topolánkovi v pátek. Následně ji dostanou dva oponenti, kteří ji posoudí a vypracují druhou část. Tu by měli odborníci dostat v září. Pak chce premiér uspořádat sérii pracovních setkání a očekává diskusi, jejíž příspěvky hodlá zapracovat do závěrečné zprávy pro veřejnost. Ta by měla být k dispozici do konce října.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů