Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropský parlament včera podpořil návrh Evropské komise na vytvoření „zeleného ocenění“, pro nákup automobilů státními i lokálními veřejnými institucemi členských států EU. Návrh se týká pouze nákupu nových automobilů veřejnými institucemi států Unie. Důvodem pro zavedení závazných environmentálních kritérií je, aby organizace zodpovědné za dodej automobilů veřejným institucím nevybíraly pouze na základě ceny, ale hodnotily nové vozy také podle dalších kritérií, jako jsou celoživotní náklady na palivo, exhalace CO2 a znečištění ovzduší. Ročně se v EU prodá na sto deset tisíc osobních automobilů, sto deset tisíc lehkých užitkových vozidel, třicet pět tisíc nákladních vozů a sedmnáct tisíc autobusů.

Sanace kontaminovaného území bývalých závodů staré a nové Transporty trvá už víc než tři roky. Letos do čištění této staré ekologické zátěže investuje Pardubický kraj téměř šest milionů korun. Tím se náklady na její odstranění sčítají na celkových čtyřiatřicet milionů. V novém závodě je znečištěním nejvíc postižena takzvaná „Korea“. Na ekologické zátěži se rovněž podepsaly kovárna, kalírna a elektrodílny. Ve starém závodě se sanují sklad chemikálií, hořlavých látek a odmašťovna. Vybudování hydraulických bariér přináší efekt. Snížila se celkově kontaminace chlorovaných uhlovodíků nejen v areálu Transporty, ale i širokém okolí.

Kreativní agenturu Kaspen si pro svou práci vybrala značka elektrospotřebičů Eta. Aktuální kampaní, kterou agentura připravila, je tisková reklama podporující prodej klimatizací. Hlavní myšlenkou je polemika s názory prezidenta Václava Klause na globální oteplování. Reklama poběží do konce července hlavně v titulech zaměřených na bydlení.

Zákonodárci ze zemí G8 a pěti rozvojových ekonomik, mezi nimiž byla zastoupena i Čína, se včera v Tokiu shodli, že vyspělé státy by se měly zavázat ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) do roku 2020 o 25 až 40 procent. Jejich ujednání bude za týden předloženo vrcholné schůzce představitelů sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska. Zákonodárci skupiny G8 5 souhlasili i s tím, že by se nejrozvinutější země měly zasadit o snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 o 60 až 80 procent oproti stavu v roce 1990.

Studenti, kteří si jako téma své diplomové nebo bakalářské práce vybrali životní prostředí se vztahem k Jihomoravskému kraji, mají dnes poslední možnost přihlásit se do soutěže. Tu pořádá ekologický institut Veronica. Obhájené práce musí studenti doručit v tištěné i elektronické podobě spolu s jednostránkovou anotací v češtině a angličtině a s kopií posudku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů