Čtvrtek, 28. března 2024

EU zakázala lov tuňáka ve Středozemním moři

EU zakázala lov tuňáka ve Středozemním moři
Evropská komise zakázala od příštího týdne lov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři. Opatření má zabránit nadměrnému rybolovu druhu, kterému hrozí nebezpečný pokles stavu, uvedla v pátek komise.

Tuňák obecný je oceňovaný milovníky sushi a jeho počty prudce klesly kvůli nadměrnému rybolovu. V uvedených vodách vyrážejí na tuňáky především posádky lodí z Francie, Itálie, Kypru, Malty, Portugalska, Řecka a Španělska.

Pokud se rybolov neomezí, může tuňák obecný vyhynout, říkají vědci. Loni přiměl nadměrný lov tuňáka EU, aby zvýšila omezení jeho lovu o čtvrtinu nad mezinárodní kvótu.

Zájem o ryby je ale silný, zejména v červnu, kdy se druh tře a uloví se zhruba 85 procent těchto ryb. A od loňského roku se proto cena delikatesy zhruba ztrojnásobila.

V Japonsku, které je hlavním trhem s touto rybou, může jeden exemplář přijít až na 100.000 dolarů (1,57 milionu Kč). Tuňák proslul svou značnou velikostí, silou a rychlostí. Některé kusy váží i přes 600 kilogramů.

Posádky lovící pod vlajkou Francie, Itálie, Kypru, Malty a Řecka mají zakázaný lov tuňáka obecného od příštího pondělí. Pro Španěly bude zákaz účinný o týden později. Opatření se vztahuje na posádky lovící vlečnými sítěmi.

Ekologická organizace WWF k rozhodnutí komise připomíná, že se letos neměl lov tuňáka povolovat vůbec. Fond dodává, že přežití druhu ohrožuje vedle nadměrného oficiálního lovu také nelegální rybolov. Absolutní zákaz by měl podle WWF platit alespoň v červnu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů