Pátek, 19. dubna 2024

Tisk komentuje reakci Bursíka na případnou dostavbu Temelína

Tisk komentuje reakci Bursíka na případnou dostavbu Temelína

Reakce šéfa Strany zelených a ministra životního prostředí Martina Bursíka na zatím neoficiální závěry expertního týmu, který má načrtnout další směrování energetické politiky země, dnes komentuje tisk. Noviny píšou, že komise doporučí, aby Česko do budoucna počítalo s jadernou energií, což je pro zelené neakceptovatelné.
Podle Lidových novin se Bursík komise, vedené předsedou Akademie věd Václavem Pačesem, bojí a ztrácí glanc, když se ještě před zveřejněním snaží zprávu komise zdiskreditovat. "Bursík jistě ví, že první verze zprávy bude ještě podrobena oponentuře a další diskusi, než bude v říjnu definitivně zveřejněna. Volat si teď pod různými nejapnými záminkami Pačese na kobereček je nejen předčasné, ale i prozrazuje strach," píšou.
Bursíkův strach je přitom podle komentátora opodstatněný a pro zelené je to nezáviděníhodná situace, neboť žádný ze zelených receptů v reálném světě příliš neobstál.
"Měli bychom mít pro zelené trochu pochopení. Smiřování se s jadernou energetikou pro ně musí být asi tak obtížné, jako bylo pro západoevropské socialisty vzdát se myšlenky znárodnění. Trvalo jim to desítky let a neobešlo se bez bolestných roztržek. Na druhou stranu postavit jadernou elektrárnu trvá nejméně 15 let," píšou LN.
Podle Práva jsou poslanci Strany zelených jakýmisi Iry České republiky. Ačkoliv je jich ve sněmovně toliko hrstka, drží pod krkem budoucnost české energetiky. "Stačilo, aby z tzv. Pačesovy energetické komise neoficiálně prosáklo, že její závěry budou jaderné energii příznivé, a šéf zelených Bursík dal se slyšet: Nové bloky do Temelína, my z vlády!," píše.
Komentátor deníku připouští, že v něčem mají zelení pravdu, protože problém neřeší ani žádný z dalších uvažovaných energetických zdrojů, nicméně jasnou zprávou je podle něj dostavba nových jaderných bloků. "A protože budoucnost české energetiky začíná už dnes, neboť příprava a stavba nových bloků zabere 10 až 15 let, musí se rozhodnout v co nejkratší době. Vlastně teď. Je to jedna z otázek, na které se shodne vládní koalice s opozicí. Jenže zelení jsou zásadně proti. Chápu je. V koalici se už tak nabarvili na modro, že je lze odlišit jen pro jejich odpor k jádru. Rozumné to není, ale co mají dělat, když jim zbývá jenom to? Více a více se posouvají do role vládního mouřenína. Premiér Topolánek se dokonce nechal slyšet, že v příští vládě zelení stejně nebudou, neváhá však zelené využívat k nevratným krokům vlády. Větší ponížení strany si nedovedu představit. Jinak má však premiér pravdu. Ať modrá, ať oranžová vláda může sice chvíli naslouchat libému vrkání holuba na střeše o obnovitelných zdrojích, vsadit však bude muset na jaderného vrabce v hrsti," píše Jiří Hanák v Právu.
Podle Mladé fronty Dnes se dala mela, která se strhla kolem Pačesovy komise, čekat. Bursíkovo prohlášení, že pokud komise doporučí a vláda akceptuje uvolnění cesty pro stavbu dalšího jaderného zdroje, opustí zelení koalici, tedy podle listu nepřekvapí.
"K čemu analýza komise tedy bude? Může se stát beranidlem v argumentaci vládních stran a posunout debatu více k věci. Rozhodnutí o energetické politice však leží na vládě. A ta má platnou koaliční smlouvu, v níž stojí, že jádro ani uhlí nebude. Takže buď bude jiná vláda, anebo bude nová energetická politika až po volbách. Pro obojí asi platí - žádná tragédie," píše Mladá fronta Dnes.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů