Čtvrtek, 25. dubna 2024

Darwin má slabé stránky, upozorňují v Louisianě

Darwin má slabé stránky, upozorňují v Louisianě
Oponentům Darwinovy teorie se v Louisianě podařilo minulý týden prosadit zákon, podle nějž školy mají upozorňovat na "silné a slabé stránky" evoluční teorie. Podle zastánců evoluce se nový zákon stane trojským koněm pro návrat výuky podle biblických zásad.

Nový louisianský zákon ukládá učitelům přednášet standardní teorii o vývoji přírody, jak ji načrtl Charles Darwin ve svém díle O původu druhů. Zároveň ale mají možnost výuku doplnit důkazy, analýzami a kritikou evolučního principu. Vrací tak do louisianských škol teorii stvoření, kterou Nejvyšší soud v roce 1987 zakázal.

Jedním z hlavních cílů zákona je podpora "otevřené a objektivní diskuse o studovaných vědeckých teoriích, včetně, ale nikoli výhradně, evoluce, původu života, globálního oteplování a lidského klonování", konstatoval louisianský parlament, který zákon schválil téměř jednomyslně. Kritici z vědeckých řad i ze spolků na obranu odluky církve od státu hovoří o "zadních vrátkách", jimiž se po přijetí zákona vloudí do školních tříd křesťanské náboženství. O podobné kroky jako v převážně katolické Louisianě se snaží i křesťanští aktivisté v dalších šesti státech na jihu USA.

Na řadě je Texas

V Texasu bude zanedlouho rozhodovat státní školní komise o tom, zda do osnov pro příští dekádu zařadí toto téma.

Vědecký výbor texaské školní komise zmínku o slabinách Darwinovy teorie do osnov zřejmě nedoporučí. "Když se podíváte na evoluci, vidíte, že existují otázky, které teprve musejí být zodpovězené," přiznává člen vědeckého výboru Kevin Fisher. "Jsou to ale otázky odlišné od oněch údajných slabin."

Hlavní směr americké vědy evoluční teorii nezpochybňuje. Výraz "teorie" pro většinu vědců neznamená jen tušení souvislostí, ale výklad jevů podložený řadou pozorování. Mezery v poznání pro ně nejsou důvodem k pochybnostem o teorii samotné, ale motivem pro další zkoumání.

Navzdory tomu se více než polovina Američanů kloní k biblickému pojetí vzniku světa. Podle vědecké organizace Discovery Institute souhlasí tři ze čtyř občanů USA s tím, aby učitelé vedle Darwinovy teorie seznamovali žáky i s vědeckými důkazy proti ní. Takové přístupy jsou zřejmým důsledkem snah konzervativního jádra Republikánské strany, která se důrazem na náboženský výklad vzniku života dlouhodobě snaží získávat konzervativní voliče.

Muzea spolu soupeří

"Silné a slabé stránky evoluce jsou silnými a slabými stránkami vědy," tvrdí Janet Mongeová, kurátorka archeologického a antropologického muzea při Pensylvánské univerzitě. Muzeum je jednou z institucí, které na příští rok, kdy si bude svět připomínat dvousté výročí Darwinova narození a 150 let od vydání jeho stěžejního díla O původu druhů, chystají ve Filadelfii tzv. "Rok evoluce".

Na stejná výročí se ale chystá i Muzeum stvoření v Petersburgu ve státě Kentucky, které za rok od loňského otevření navštívilo přes 400 000 lidí. Na rok 2009 připravuje vlastní expozice o původu života. "Kulturní bitva se rozhodně rozhořívá," tvrdí jeho ředitel Ken Ham.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů