Středa, 24. dubna 2024

OSN: Investice do ekologické energetiky rapidně stoupají

OSN: Investice do ekologické energetiky rapidně stoupají

Investice do ekologické energetiky za minulý rok vyskočily ve světě o 60 procent na 148 miliard USD. Postaraly se o to rostoucí ceny fosilních paliv a obavy z emisí skleníkových plynů a z globálního oteplování. Investice do čistých zdrojů energie, například větrné, sluneční či biopaliv, tak rostly třikrát rychleji, než se předpokládalo, uvedl Program OSN pro životní prostředí (UNEP).

"Tak jako to tisíce lidí táhlo do Kalifornie a na konci 19. století na Klondike, přitahuje zlatá horečka zelené energetiky legie prospektorů dnešních dnů ve všech částech světa," uvedl šéf programu UNEP Achim Steiner. Podle oborníků čistá energie je z pohledu investiční aktivity jedním z nejsilnějších sektorů ve světě.

Nejvíce kapitálu loni šlo do větrné energie, a to 50,2 miliardy dolarů, tedy třetina takzvaných zelených investic. V březnu letošního roku tak celková instalovaná kapacita větrných elektráren ve světě přesáhla 100 gigawattů, které by dostatečně zásobovaly energií 75 milionů domácností.

Investice do solární energie loni vyskočily o 254 procent na 28,6 miliardy dolarů. Sektor biopaliv ale neměl dost prostředků a investice do něj klesly téměř o třetinu na 2,1 miliardy dolarů. Ekologické energetické projekty se tak podílely na celkovém nově instalovaném výkonu 23 procenty.

www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů