Pátek, 19. dubna 2024

Berlusconi slíbil do 20. července vyčištit Neapol od odpadků

Berlusconi slíbil do 20. července vyčištit Neapol od odpadků

Italský premiér Silvio Berlusconi prohlásil, že do 20. července z ulic jihoitalské Neapole definitivně zmizí hory odpadků, kterými je město v posledních letech neblaze proslulé.

Berlusconi poprvé stanovil pevné datum, do kterého má být odpad zlikvidován. "Mohu vám oznámit, že do 20. července, tedy zhruba do 14 dnů, odpadky zcela zlikvidujeme. Zároveň se zavazujeme, že se odpad již nebude hromadit ani v neapolských ulicích, ani jinde v Kampánii," prohlásil Berlusconi.

Na komplexní vyřešení problému, jež zahrnuje především otevření desítky skládek v regionu, si dal premiér lhůtu tří let.

Podle odhadu firmy Asia, která se zabývá odvozem odpadků, je v neapolských ulicích na 135 tun neodklizeného odpadu. Letos v lednu, v době největší krize s odpadky, to bylo 7000 tun.

Neapol a celý region Kampánie prožívá krizi s odpadem již 14 let. Důvodem je především špatně fungující systém zpracování odpadu. Svůj podíl viny však nese i místní mafie, která si z obchodu s odpadem udělala výnosný zdroj příjmů.

Kvůli krizi s odpadem se Evropská komise v květnu rozhodla pohnat Itálii před Evropský soudní dvůr.

http://www.euroskop.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů